Så röker du mat på grillen
11 maj 2023
Rökning av mat blir alltmer populärt. Grillat kött smakar underbart när det tillagas vid låg temperatur över glödande kol eller på en gasolgrill. Oavsett om du röker med en kolgrill eller en gasolgrill är rökning en teknik som alla kan behärska.
Det är endast fantasin som sätter gränser för vilka råvaror du kan röka. Det finns många möjligheter för hur du enkelt kan röka på grillen. Det enklaste är varmrökning med blött rökspån direkt på kol eller i en röklåda på din gasolgrill. Rökning begränsar sig inte bara till kött och fisk. Du kan också röka ost, nötter, skaldjur, grönsaker och frukt.
Fram till andra hälften av 1900-talet var rökning en tradition i skandinavisk matkultur. Men för bara några år sedan höll den här kunskapen på att försvinna. Nu ser det ut som om trenden är tillbaka i full blom, och entusiastiska grillare röker maten som aldrig förr!
Vad kan rökas
Allt kan rökas! Kött som fläsk, lamm, kyckling, älg och nötkött passar utmärkt för rökning. Skaldjur, vissa grönsaker och vissa ostar blir otroligt goda när de röks. Makrill, röd fisk som öring, röding och lax, kan också vara gott med lite röksmak. Prova gärna med fläskkarré, fläskfilé, revben, entrecote, hel kyckling eller kalkonfilé.
Rökflis
För rökning av grillmat används främst rökflis. Det finns ett stort utbud av rökflis som ger en distinkt och spännande smak till grillmaten. I Sunwinds ”Urnorsk på grillen”-sortiment hittar du tre olika smakvarianter av rökflis:
- Rökflis av Al - Lämpar sig för rökning av fisk, nötkött, kyckling, lamm och fläsk. Al ger en mild/neutral smak till råvarorna. Med en touch av sötma är al en mycket populär träsort för rökning av fisk i Skandinavien.
- Rökflis av Bok - Lämpar sig för rökning av fisk, kyckling och nötkött. Bok ger en medel till kraftig smak till råvarorna. Rökflis av bok är en allroundvariant och kanske den rökflis som används mest av kommersiella aktörer.
- Rökflis av Ek - Lämpar sig för rökning av fisk, kyckling och nötkött. Ek ger en kraftig smak till råvarorna och ger även en rik brun färg åt köttet. Ek används mycket för rökning av skinka och är generellt ett av de mest populära träslagen för rökning världen över.
Vilken röksmak som passar till vad och hur mycket som ska rökas är ofta en fråga om smakpreferens.
Det första du måste göra är att lägga rökflis i vatten i cirka 30 minuter innan du ska grilla, för att inte få för kraftig smak. Du kan också använda öl, juice, vin eller whisky blandat med vatten för att få lite extra god arom. Mängden rökflis avgör du efter behov, men i de flesta fall kommer en kopp med rökflis vara tillräcklig. Genom att lägga rökflisen i vatten undviker du också att den antänds, i stället skapar den massor av härlig rök som sedan kommer att smaksätta grillmaten.
Rökflis är en säker väg till framgång när du letar efter den karakteristiska grillsmaken.
Relevanta produkter
-
 79,-
Köp produkt
Ha kontroll över temperaturen
Nyckeln till framgång med rökning, oavsett vilken typ av grill du använder, är förmågan att kunna kontrollera temperaturen under lång tid.
För att göra det lättare för dig att övervaka temperaturen rekommenderar vi att du använder en digital stektermometer som Sunwinds egna stektermometer Torunn. Med stektermometern kan du mäta temperaturen på köttet under grillningen så att du alltid får fram rätt temperatur i köttet.
Rökbox
Få en utsökt röksmak på din mat enkelt med Sunwinds röklåda Eldun! Eldun passar alla grillar med lock. Denna återanvändbara röklåda har ett ventilerat lock som enkelt kan tas av och på. Fördelen med att använda en röklåda är att du enkelt kan ta bort lådan när du tycker att maten har fått tillräckligt med röksmak.
Rökmetoder
- Varmrökning - Varmrökning är den rökmetod som oftast används för kolgrillar och gasolgrillar. Här bör temperaturen ligga mellan 50-130 grader, beroende på råvara och storlek. Röktiden kan variera allt från 20-30 minuter på en laxfilé till 20 timmar på en stor köttbit, här spelar även temperaturen in.
- Lättrökning - Lättrökning används ofta på fisk, kött och grönsaker. Lättrökning används ofta som en metod där röken håller en temperatur på 20-30 grader, beroende på råvarutyp och storlek, och endast röken som smaksättare. Du röker lätt mat från 10-60 minuter.
- Kallrökning - Kallrökning höjer temperaturen till 30-50 grader. Här måste du komma ihåg att fisken tillagas vid 40-50 grader, så se till att du inte över röker fisken.
Rökugn med grillen Frigg
Sunwinds grill Frigg är en 3-i-1-grill för den entusiastiske grillaren med kombinerad rökugn och grill! På det översta gallret kan du grilla enkla saker så som korv, hamburgare och mindre köttbitar som inte kräver lock. Du eldar i grillen med kol eller briketter. Du kan också elda med kol eller briketter i botten av grillen samtidigt som du använder mellersta gallret för långvarig grillning på galler eller för rökning genom att hänga upp t ex fisken.
En rökugn med grill som Frigg ger dig mer allsidighet och öppnar upp för helt nya smakupplevelser!
Gasolgrillarna Vår och Vivild
Gasolgrillarna Vår och Vivild levereras med en röklåda integrerad i grillen och är Sunwinds "Urnorsk på grillens" största och mest tåliga och robusta grillar. De är gjorda av högsta stålkvalitén och har ett unikt gallersystem för avrinning av fett och olja. Vår har fyra kraftiga brännare och Vivild har sex brännare, bägge modellerna har sidobrännare och extra stor grillyta.
Varmrökning på gasolgrillen
Att göra gasolgrillen redo för rökning är inte komplicerat. Första gången du gör detta rekommenderar vi att du gör allt klart i förväg och gör något enkelt som kycklingvingar, revbensspjäll eller mindre köttbitar så att du kan fokusera på rökningen.
Använd en röklåda och ta en kopp rökspån som du låtit blötläggas i vatten. Låt vattnet rinna av och lägg rökflisen i lådan. Placera röklådan på det heta grillgallret och vänta tills det börjar ryka innan du stänger locket. Om du ska röka länge behöver du eventuellt fylla på med mer rökspån längs vägen.
Flytta sedan röklådan till indirekt värme, helst i ett hörn där det inte ska finnas någon mat. Du påbörjar grillningen när röken har börjat utvecklas och beroende på recept stänger du antingen av grillen helt eller sänker värmen innan maten läggs på.
Stora köttbitar grillas först på direkt värme för att få en grillyta och flyttas därefter till indirekt värme där de får ligga tills de uppnått önskad kärntemperatur.
Och slutligen, se till att du har god tillgång av gasol. Inget är värre än att det tar slut och du behöver rusa till affären halvvägs genom en 6-timmars rökprocess.
Varmrökning på kolgrillen
Att röka på kolgrillen är också enkelt. Ta en kopp rökflis, blötlägg med vatten och låg vattnet rinna av innan du lägger flisen direkt på kolet. Sätt sedan på locket på grillen.
Lägg maten på grillen och stålsätt dig med lite tålamod. När du grillar med lock, motstå frestelsen att lyfta på locket för att övervaka maten. Maten kommer inte att tillagas snabbare och den kommer inte att smaka bättre, genom att öppna det stängda locket.
Stora köttbitar grillas först på direkt värme för att få en grillyta och flyttas sedan över till indirekt värme där de får ligga och uppnå önskad kärntemperatur.
Relevanta produkter
-
Kolgrill Freda
 1 790,-Köp produkt -
Rökgrill Frigg
 3 490,-Köp produkt
Tid och temperaturer
För att veta hur länge du ska röka ditt kött måste du ta hänsyn till tre faktorer:
- Typ av kött
- Köttets tjocklek
- Rökugnens temperatur
I genomsnitt behöver du 1-6 timmar, medan t ex oxbringa kan ta upp till 20 timmar. Men det viktigaste är temperaturen på köttbiten.
De flesta nybörjare kommer oftast att höja värmen för att få upp önskad röktemperatur och påskynda processen. Detta kommer fungera, men det kommer inte att resultera i den perfekt saftiga köttbiten eller fisken.
Tabell över temperatur och röktid
Sedan är det bara att duka festbordet och bjuda in vänner för en fantastisk smakupplevelse!
Tips! Tänk på att salta fisken och köttet i god tid innan du börjar, gärna ett par timmar i förväg. Du kan också använda örter till rökningen för att få till en annan röksmak. Om du tror att ditt kött skulle kunna bli mer rökigt smaksatt, kan du bara testa att använda mer rökspån nästa gång.
Läs mer
-
Recept
Norsk lax med asiatisk twist
-
Recept
Grillad lammkebab på spett
-
Recept
Revben på grillen