Spaghetti á la Vongole

2 juni 2018

Denna italienska klassiker är snabb och enkel rätt att laga, det gäller bara att vara noggrann med råvarorna och tillagningen.

En viktig ingrediens i denna rätt är vongole, men dessa medelhavsdjur kan vara ganska svåra att få tag på. Ett bra alternativ till dessa är hjärtmusslor som är enklare att hitta i din livsmedelsbutik. Oavsett vilken mussla man använder kan det vara värt att förbeställa dessa i din livsmedelsbutik, då är man garanterad färska och fina musslor!

Till denna pastarätt kan man med fördel använda sig av Linguini. Den är lång och tunn, inte olik spaghetti men den är lite bredare och plattare.

IMG_1699.jpeg

Ingredienser
  • 1 kg vongole eller hjärtmusslor
  • 400 g Linguini-pasta
  • 2–3 scharlottenlök i tunna skivor
  • 3–5 vitlöksklyftor, grovhackade
  • 1–2 färsk röd chili, i tunna skivor
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 stor näve bladpersilja
  • Salt och nymald svartpeppar
Så här gör du
  1. Skölj musslorna i rinnande kallt vatten och plocka ut de som är skadade eller som inte stänger sig när de ligger i vatten. Håll koll på så att du får bort all sand och att de får rinna av lite innan de läggs ner i grytan.
  2. Häll i olja, scharlottenlök, vitlök och chili i en djup panna eller en lite bredare kastrull med lock. Fräs detta medan du rör runt försiktigt så att det inte blir bränt – tills det luktar gudomligt!
  3. Lägg musslorna i pannan och rör runt i ett par minuter i den varma oljeblandningen, häll sedan vinet över medan du rör om lite till.
  4. Lägg på locket, låt det koka i några minuter – ställ den sedan åt sidan medan du kokar pastan nästan al dente. Kom ihåg att pastan kokar lite till efter att den har blivit ner blandad med musslorna.
  5. Häll sedan ned pastan i pannan med musslorna och rör om försiktigt medan allt får koka upp lite lätt. Till slut blandar du ned persiljan och lite mer olivolja innan du serverar den tillsammans med ett gott bröd som kan doppas i den härliga oljan.