Aioli

8 april 2020

Tillbehör till kött, fisk och grönsaker

  • 3 äggulor
  • 2–4 pressade vitlöksklyftor
  • 3 dl rapsolja eller olivolja
  • 0,1 dl torrt vitt vin eller lite citron
  • Eventuellt en kvist finhackad persilja
  • Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Pressa vitlöken i en glasskål, rör ner äggulorna och lite salt. Mixa med en mixerstav till en fast och vit konsistens.
  2. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du försiktigt vispar ner den i äggblandningen. Se till så att den inte skär sig.
  3. Rör ner vitt vin/citron, salt, peppar och eventuellt persilja och smaka av.

Rapsolja ger en mer neutral smak än olivolja.
Alla ingredienser bör vara kylskåpskalla och man ska inte vispa för länge när oljan tillsätts. Sluta vispa när aiolin har fått en jämn och fin konsistens.
Om den börjar skära sig så kan man tillsätta några droppar vitt vin eller citron.