Paprikaolja

23 januari 2021

Till grillad potatis.

Paprikaolja:
  • 0,5 dl olivolja
  • ½ msk paprikapulver
  • 1-2 finhackad vitlök
  • Salt och peppar
Så här gör du:
  1. Tvätta 10-15 små potatisar väl och koka dem försiktigt i 5-10 min med skalet på. De får inte kokas igenom eller spricka i skalet utan de ska vara mjuka ungefär halvvägs.
  2. Plocka upp dem från vattnet och lägg på ett papper så att all fukt avdunstar. Lägg dem sedan i en skål medan de fortfarande är heta och häll oljeblandningen över (den kan vara ganska välsaltad).
  3. Potatisen ska täckas med olja eller vändas ibland så allt tar smak.
  4. Potatisen kan ligga länge i olja och gärna bli avkyld under tiden- även till nästa dag.
  5. Stek potatisen långsamt på gjutjärnsgaller och/eller på ”vilo hyllan”.

Potatisen kan vara klar under lång tid, men kan penslas mer med oljan längs vägen för att inte torka ut.Slå inte in potatisen i aluminiumfolie, de kan bli mer kokta än bakade då. Skalet är även bäst när det är krispigt