Malenes pinneköttspizza

27 september 2021

Italiensk och norsk matkultur kan låta som en udda kombination, med det fungerar! Här får du ett enkelt sätt att göra den traditionella norska maten mer spännande.

Pizzadeg
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl ljummet vatten
  • ½ paket torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olivolja
Pizzasås
  • ½ burk crème fraiche
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1 msk pizzakrydda (oregano och basilika)
  • En nypa salt
Topping
  • Rester av pinneskött
  • Inlagd rödkål
  • 150 g riven ost (gärna mozzarella)
  • 1 paket ruccola
Så gör du:
  1. Blanda alla ingredienser till pizzadegen i en matberedare eller för hand.
  2. Degen bör knådas i cirka 10–15 minuter. Efter det ska degen jäsa i 1 timme.
  3. Medan degen jäser kan du använda tilden till att göra pizzasåsen. Här kan du använda vanlig röd pizzasås, men vi rekommenderar att prova en enkel vit pizzasås.
  4. Finhacka vitlök och blanda med crème fraiche tillsammans med kryddorna. Kyl pizzasåsen tills den ska användas.
  5. Nu är det dags att värma upp grillen. Här rekommenderar vi att använda en pizzasten, eftersom det ger en mycket bättre pizzaskorpa.
  6. Placera pizzastenen i mitten av grillen och sikta in temperaturen på 280 grader.
  7. Forma pizzan och tillsätt pizzasås, ost och pinnekött.
  8. Använd en pizzaspade för att överföra pizzan till pizzastenen.
  9. När pizzan ser nästan färdig ut, lägg på den inlagda rödkålen.
  10. Tillagningstiden kan variera, men eftersom pizzan tillagas vid så hög värme blir den klar på några minuter.

Bra att veta: När du grillar din pizza vid hög värme kan det uppstå mörka fläckar på botten. Det kan se ut som att pizzan är bränd, men det är faktiskt positivt. De små mörka fläckarna ger god smak och är något som flera kockar anser gör pizzan bättre.