Gasolspis Sunwind Chef 60 cm, svart
Slut i webblager
16 december 2020
Har du planerat att fira jul i stugan i år? Det kan vara en utmaning att tillaga perfekta revben på gasspisen. Här delar mormor och kocken Stian med sig av sina bästa tips för en lyckad julmiddag.
Det hemliga familjereceptet från mormor kanske behöver korrigeras lite, men inte mycket.
- Det finns inga begränsningar för vilka rätter du kan tillaga i en gasolugn jämfört med en vanlig elektrisk ugn, säger kocken och serviceteknikern Stian Meiningen, Sunwind.
Att justera lite på temperaturen och tillagningstiden är lösningen.
- Det bästa tipset är att lära känna sin egen spis. Och kom ihåg att övning ger färdighet!
I en gasolugn brinner gasen och vattenånga blir resultatet. I en elektrisk ugn blir luften istället torr och köttet torkar snabbt ut. Ånga är en enorm fördel som du bara får med en gasolugn.
- Ångan hjälper till att ge dig extra saftigt kött. Det bästa kännetecknet på en bra kock och en nödvändighet för en perfekt julmiddag, ler Stian.
- När du använder ugnens grillfunktion är du garanterad knaprig svål. Här måste man som vanligt hålla koll, men det är lättare att reglera värmen i en gasolugn, fortsätter Stian.
- Ser du att svålen håller på att bli bränd, sänker du värmen, och det har omedelbar effekt jämfört med en elektrisk spis där det går betydligt långsammare, säger Stian.
- För de flesta stugägare handlar det om vanor. Man är van vid en elspis hemma och på julafton är det förstås extra förväntningar på perfekta revbensspjäll. Med en gasolugn har du det optimala verktyget för en fridfull och lyckad jul, avslutar Stian.
Vi har nedan samlat Stians och mormors bästa tips för saftiga julspjäll med extra knaprig svål.
Tid: cirka 4 timmar
6 personer
Smaklig måltid och god jul!