Heta kycklingklubbor

17 januari 2020

Den här mexikanskinspirerade kycklingrätten är otroligt enkel att laga - och smakar fantastisk även på utflykten! Det mesta kan förberedas hemma i köket. Tillaga den sedan på gallret över bålpannan eller eldstaden och få gyllene, spröd och krispig yta.

Kycklingklubban, även kallad drumsticks, är den yttersta delen på kycklinglåret. Det tar 10-15 minuter att tillaga över bålpannan.

Ingredienser, marinad
  • 6-8 röda chili
  • 6-8 vitlöksklyftor
  • 1 dl rapsolja (eller majsolja)
  • 1 näve färsk koriander
  • 1-2 lime eller 1 citron
  • 1 näve finhackad persilja
  • Cayennepeppar, salt och svartpeppar
Så här gör du
  1. Dela chilin på längden och skrapa ur fröna med en liten sked. Skär chilin i mindre bitar, ca 2 x 2 mm. Finhacka vitlöksklyftorna i samma bitstorlekar.
  2. Lägg chili och vitlök i olja blandat med koriander, lime/citron och ett par nypor salt, svartpeppar och cayennepeppar efter önskemål. Det är inte den färska chilin som gör kycklingen het utan snarare mängden cayennepeppar du väljer att ha i.
  3. Blanda kycklingklubborna ordentligt i marinaden och lägg den i en tätslutande burk eller påse i kylskåpet i några timmar, gärna över natten.
  4. Ta upp klubborna ur marinaden och stek i ugnen på 160-180 grader i 20-30 minuter. Låt svalna och förvara i kylskåp fram till det är dags att ge sig ut och grilla.
  5. Grilla klubborna på medelstark värme i 10-15 minuter. Snurra dom ofta för att få en jämn och fin stekskorpa på alla sidor. Se till att dom blir ordentligt varma igenom före servering.
  6. Garnera slutligen med finhackad persilja och/eller koriander före servering. Ställ gärna fram flingsalt och limeklyftor för den som vill ha en extra touch på just sin kycklingklubba.