Farbrors snabba viltgryta

31 maj 2020

Viltgryta är något av det bästa Sverige har att erbjuda, en värmande och mättande viltgryta rykande het från elden är alltid en vinnare. Här delar farbror med sig av sin snabb-gryta!

Han har faktiskt förenklat den klassiska grytan en aning. Med goda råvaror blir denna gryträtt en klar favorit hos hela familjen.

Farbrors viltgryta

(4-6 personer)

  • 1,5 kg viltkött i tärningar (farbror använder älg eller ren)
  • 250 g bacon i tärningar
  • 1,5 kg kantareller i skivor
  • 1 salladslök
  • 1 schalottenlök
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 3 morötter skurna i mindre bitar
  • 1,5 l matlagningsgrädde
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl oxbuljong (vatten i nödfall)
  • 2 nypor salt och 2 nypor peppar
  • Kvist färsk timjan
  • Ett par enbär

DSC_0469(1).jpeg

Så gör du
  1. Stek baconet i en gryta över elden.
  2. Ta ut baconet från grytan och lägg på en tallrik. Bryn viltköttet i baconfettet.
  3. Tillsätt vitlök, salladslök, schalottenlök, rödlök, svamp, baconet och morötter.
  4. Häll över oxbuljongen. Farbror tipsar: En liten skvätt rödvin kan ersätta en del av buljongen!
  5. Krydda med salt, peppar, timjan och enbär.
  6. Låt grytan småputtra över elden i cirka 60 minuter.
  7. Tillsätt grädden cirka 5 minuter före servering.

Farbrors proffstips! Använd det du har i kylskåpet. Saknar du exempelvis schalottenlök så kan du strunta i den. Har du bara vanlig gul lök? Inga problem. Saknar du grädde? Kör med créme fraiche istället.

Serveras rykande het runt bålpannan.