Ofta ställda frågor

Min grill har rostfläckar, vad beror det på och hur får jag bort det?

Fett och salt i maten fräter snabbt på stålet – så rengöring och avbränning är viktigt för att få en så lång livslängd som möjligt. Gjutjärnsgaller kan med fördel brännas av på hög värme i cirka tio minuter efter varje gång du har grillat. Matrester och sot avlägsnas enklast med en lämplig grillborste. Brännare behöver också regelbundet underhåll. Borsta dessa rena och se till att hålen i brännarna är öppna och fria från smuts och avlagringar. På modeller med gjutjärnsbrännare är det vettigt att lägga i dessa med matolja ett par gånger under säsongen och alltid när du lägger undan den efter säsongens slut!

Grillen förvaras bäst under ett lämpligt grillskydd. Tvätta grillen noggrant med jämna mellanrum och smörj den med ett tunt lager syrafri olja. Symaskinsolja, vapenolja eller liknande passar bra. På rörliga delar som gångjärn, hjulbultar och dörrar kan man med fördel smörja med smörjmedel (universalspray). En gasolgrill ska hållas fri från smuts och fett för att inte försämras. Ytan behöver ungefär samma behandling som en bil för att den inte ska rosta och bli ful.

Antydningar av ytrost kan förekomma. Detta är varken farligt eller fel. Rostfritt stål är en term för en stålkvalitet och det är en vanlig missuppfattning att materialet inte kan rosta. Här försöker vi ge en kort förklaring eftersom vissa kommer att uppleva att ytan oxiderar: Rostfritt stål har betydligt högre motståndskraft mot rostangrepp än annat stål. Anledningen till detta är att krom bildar en kromoxidfilm (Cr2O3) på ytan och skyddar det underliggande stålet från oxidation. Filmen är delvis självreparerande så att den kan återställas där stålet är skadat. Detta innebär att produkter som produceras i detta material kommer att ha en lång livslängd. Om du vill hålla ytan på en rostfri produkt blank måste du vara noggrann med rengöringen och helst smörja in den med jämna mellanrum med ett tunt lager syrafri olja.

Rostfritt ståls korrosionsbeständighet kommer av att stålet är legerat med krom. När kromhalten överstiger 17 % bildas en tunn hinna på stålet som passivt skyddar det underliggande stålet mot ytterligare oxidation. Det yttre lagret, som består av kromoxid, är bara några nanometer tjockt och osynligt för blotta ögat. Om stålet skadas ytterligare byggs lagret upp mycket snabbt, förutsatt att syre finns tillgängligt i miljön. Den kemiska beständigheten hos rostfritt stål ökar med ökande kromhalt, men den ökar också med minskande kolhalt, så vi försöker hålla kolhalten under 0,25% under all produktion, av till exempel gasolgrillar.

Brännare, fettplåtar och värmefördelare ska ses som slitdelar. Dessa kan beställas som reservdel på sunwind.se eller hos din närmaste återförsäljare.

När det kommer till garantiprogrammet på grillarna så gäller detta för genomrostning av grillchassiet.