Soppa på sötpotatis, selleri och jordärtskocka

31 maj 2020

En kall kväll är det få saker som kan mäta sig med en god, värmande soppa. Soppan kan även tillagas på grillen i kokgropen eller över bålpannan. Här har vi ett recept på en läcker soppa med sötpotatis, selleri och jordärtskocka.

Soppa

(8 portioner)

  • 2 msk smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • 900 g jordärtskocka
  • 1,2 kg sötpotatis
  • 400 g rotselleri
  • 0,5 dl mjölk
  • Salt och peppar
Så gör du
  1. Smält smöret på medelvärme i gjutjärnsgrytan. Lägg i vitlöken och stek under omröring tills det börjar dofta.
  2. Tärna grönsakerna och lägg ner dem i grytan. Smaka av med salt och en generös mängd peppar. Stek tills de börjar bli gyllene.
  3. Häll i varmt vatten (eller buljong om du vill) så att det bara precis täcker grönsakerna. Låt det koka upp. I kokegropen på grillen: Sänk värmen till medellåg med indirekt värme och stäng grillens lock. Över bålpannan: Lyft upp gjutjärnsgrytan i ställningen och sätt på locket.
  4. Koka tills grönsakerna är genomkokta och mycket mjuka. Rör om då och då så att grönsakerna inte fastnar i botten på grytan.
  5. Rör till sist i mjölken och eventuellt lite mer vatten om blandningen känns väldigt tjock. Använd en potatisstöt och stöt grönsakerna till önskad konsistens.
  6. Toppa gärna med färska örter och lite paprika samt nymalen peppar.