Pot-au-feu över bålpannan

26 januari 2020

Pot-au-feu är franska för gryta på elden, vilket ger sitt namn till en utsökt bålpanna-favorit!

Pot-au-feu- grytan är rustik och jordnära, värmer och mättar. Smakrik, näringsrik och doftande. Den långsamt gjorda, byggd från grunden- av enkla ingredienser, som med hjälp av lite tid i beredningen- lätt förvandlas till grytan som smakar så gott både inomhus och utomhus under den kalla, mörka årstiden.

Denna rätt kan naturligtvis göras både i bålpannan och på spisen inne - oavsett om den ska ätas ute eller inne. När den är gjord är den perfekt att ta ut på en promenad eller att värma upp sig över bålpannan ute.

Justera receptet till mer eller mindre beroende på hur många ni är. Receptet nedan räcker för en stor, hungrig vängrupp.

Pot-au-feu/ Gryta på bålen
(8–10 personer)

Detta behöver du:
Kött:
1 kg nötkött
1 kg bringa av nötkreatur
1 kg högrev av nötkreatur

Grönsaker:
2–3 purjolök
1 liten bunt selleri
4–6 stora morötter
2–3 små rovor (eventuellt annan rotfrukt)
2–4 vitlöksklyftor
1 liten kålrot
8–12 potatisar (delas i hälften om de är stora)

Örter:
2–3 lagerblad
1 msk hel svartpeppar
1 tsk salt (möjligen mer, smakas av på slutet)
Några kvistar timjan
Några kvistar rosmarin
En bunt bladpersilja

Så här gör du:
Alla grönsaker förutom potatisen skärs i grova, lite större bitar- och läggs i botten av en stor gryta tillsammans med lagerblad.
Köttet skärs i medelstora bitar och placeras ovanpå grönsakerna. Fyll grytan med vatten tills allt är täckt och strö över peppar. Vänta med att tillsätta saltet tills vattnet börjar koka, då får du mer smak av köttet i buljongen.
Koka upp och låt det sjuda i cirka 3 timmar- eller tills köttet lossnar från benen. Ta bort skummet som ackumuleras ovanpå med en slev då och då.
Tillsätt potatisen 30–40 minuter före servering, så att de blir mjuka utan att gå sönder helt. (Potatisen kan också förkokas och sedan tillsättas strax innan servering.)
Salta och tillsätt timjan och rosmarin. Serveras med grovskuren bladpersilja på toppen och rykande varm!

DSC_0414.jpeg