Grillad lax med gurksallad

31 maj 2020

Lax är en favorit hos både stora och små. Detta traditionella recept tar laxen till nya höjder!

(4 portioner)

Detta behöver du:

  • 800 gr laxfilé

Lax glaze

  • 1 lime
  • 3 msk flytande honung
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1⁄2 tsk peppar

Gurksallad

  • 2 gurkor
  • 1 burk konserverade kikärter
  • 1 rödlök
  • 1⁄2 kruka finhackad färsk dill
  • 2 msk finhackad bladpersilja
  • 100 g salladsost/vitost

Dressing

  • 1⁄2 dl olivolja
  • 1 lime
  • 1 msk brunt socker
  • 1⁄2 tsk chilikrydda
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1⁄4 tsk peppar

Så gör du:

  1. Blanda ingredienserna till dressingen i en skål.
  2. Skär gurka i tunna skivor och lägg i en skål.
  3. Skölj kikärterna i kallt vatten. Låt vattnet rinna av. Lägg ner kikärterna i skålen med gurkan.
  4. Skär rödlök i skivor. Lägg ner löken och de finhackade örterna i skålen med gurka och kikärter. Smula över vitosten.
  5. Pensla laxfilén med rapsolja. Lägg fisken med köttsidan ner och frilla i 3–4 minuter. Vänd sedan på fisken och grilla på indirekt värme i ca 10 minuter.
  6. Blanda ihop ingredienserna till glazen. Pensla fisken med glazen i slutet av grillningen, pensla gärna fler gånger.
  7. Häll dressingen över gurksalladen precis innan servering och blanda runt.
  8. Servera gärna med bakad potatis och gräddfil.