Så skapar du en effektiv eld i din bålpanna

1 december 2017

En eld är inte bara en eld, det finns flera böcker som handlar om hur du gör upp eld. Vi har samlat våra bästa tips om hur du skapar en effektiv och fantastisk eld i din bålpanna.

En välbrinnande eld är helt avgörande när du ska laga mat med din bålpanna. För som känt är inte en bålpanna bara en bålpanna, utan ett utomhuskök – och en mycket bra presentidé!

Bålpannan- en säker eldplats

För att tända en eld måste du först ha en eldplats. Detta steg blir mycket enklare när du har en bålpanna, eftersom du bygger elden direkt i pannan. Att använda en bålpanna är extra praktiskt och framför allt säkert, eftersom du lyfter elden från marken och minskar risken för att lågorna sprider sig.

Effektiv eld i bålpannan

Det finns många olika typer av eldar. Här fokuserar vi på att bygga en pagodeld – den är lätt att tända och lämpar sig bra för matlagning.

Så här gör du:

  • Hitta två vedkubbar som är cirka 10–15 cm i diameter och 30 cm långa. Lägg dem parallellt med lite luft emellan. Placera dem så att de följer vindens riktning. Hitta två tunnare träbitar och placera dem tvärs över de andra. Det ska likna ett litet hus - en pagod.
  • Knyckla ihop några tidningssidor till små bollar och lägg dem i pagoden.
  • Bryt flera tunna kvistar och placera dem lodrätt runt tidningssidorna.
  • Nu har du en eld som kan tändas med en tändsticka – om veden är torr och du har lite tur!
  • Tänd elden med en tändsticka från vindens sida så att lågorna blåser in genom pagoden.
  • Bryt flera tunna grenar och kvistar och lägg dem korsvis över elden för att få in luft.
  • Om du ska laga mat över elden, lägg gärna på extra ved och kvistar för att skapa extra mycket glöd för grillning!
  • Håll lågan vid liv med flera vedkubbar.
Släcks elden?

Det händer att elden släcks ganska snabbt och helt utan förvarning. Du har följt alla tips & tricks och fått upp en eld, ändå släcks den plötsligt. Det vanligaste felet här är att du har gått för snabbt över från att få eld i "fint" bränsle till "grovt" bränsle. Det innebär att du har försökt gå direkt från papper till vedkubbe eller varit lite för snabb i övergången från kvistar.

Kom ihåg att släcka elden!

Om det fortfarande brinner i bålpannan efter att du har använt den, se till att släcka den ordentligt med minst 1,5 liter vatten!

KBL_7202.jpeg