Mys runt bålpannan i påsk - familjens nya samlingspunkt

10 april 2019

Påsken är precis runt hörnet, och traditionsenligt vill många åka ut till sina stugor för att tillbringa ledigheten med sina nära och kära. 

Perfekt till ledigheten

Om du inte redan har en sådan kan det vara dags att köpa en riktig Urnorsk bålpanna. Bålpannan är en klassiker som passar perfekt på ledigheten. Oavsett om du brinner för att laga mat över öppen eld eller bara vill njuta av värmen är bålpannan en naturlig samlingspunkt som ger dig och din familj en trevlig naturupplevelse utöver det vanliga. 

Här kan du laga all slags god mat – och avsluta med en kopp kaffe! 

– Bålpannan är pricken över i:et, säger Marianne Haug. 

Hon fortsätter.

- Det förbättrar helt enkelt tiden du tillbringar utomhus, och det finns inte mycket som kan jämföras med kombinationen av frisk luft och röklukt i dina kläder.

Naturligtvis kommer bålpannorna från Sunwind också med en mängd olika tillbehör som vi rekommenderar att du utforskar. Med en bålpanna har du otaliga goda skäl att tända en eld så ofta som möjligt.

Bålpanna - ett lägereldskök

För en bålpanna är inte bara en bålpanna - det är även ett lägereldskök.

Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränser för vad du kan använda en bålpanna till. Om du till exempel har varit på en fisketur kan du tillaga din egna fisk på gallret över elden, samtidigt baka ett par potatisar och koka lite grönsaker till.

Fattiga riddare över bålpannan

Det råder ingen tvekan om att nylagad mat gjord över en eld slår de flesta lunchpaket– särskilt ute i det fria! Vad sägs om ett recept på fattiga riddare att bjuda på nästa gång familjen samlas runt eldstaden? Vår variant är gjord med vanligt vitt bröd, men proceduren är liknande för alla typer av bröd; De förbereds och tillreds över elden på bålpannan.

french toast.jpeg

Ingredienser:

  • 6 skivor vitt bröd eller annat bröd
  • 3 st ägg
  • 2 msk socker
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk kanel

Såhär gör du:

  1. Vispa äggen lätt tillsammans med socker, mjölk, kardemumma och kanel. Häll sedan blandning i en bred, grund skål.
  2. Lägg brödskivorna i smeten och låt dem dra hela vägen igenom.
  3. Ta upp brödskivorna och grädda dem direkt på grillgallret på bålpannan. Stek på båda sidorna tills de fått fin gyllenbrun färg.
  4. Lägg upp på en tallrik och strö gärna över färska bär och florsocker eller vaniljsocker före servering.

Tips! Se till att lågorna inte är för höga, så att du riskerar att bränna brödskivorna.

Njut av din fritid med vår serie Urnorsk! Ett med naturen, precis som vi vill ha det.