Detta är indirekt grillning
12 maj 2012
Det finns två huvudmetoder för att laga mat på en grill: det indirekta och det direkta sättet. Vi tittar mer på både indirekt och direkt grillning här.
Grilla med indirekt värme
När mat grillar indirekt används grillen som en stekugn. Maten läggs över den mittersta brännare som är avstängd, men med de yttre brännarna på. Kom ihåg att stänga grillens lock!
Indirekt grillning passar bäst för större köttbitar som ska grillas i mer än 25 minuter. Köttet grillas av den cirkulerande värmen som bildas av reflektionen från locket och sidorna på grillen. På detta sättet undviker man att fett och köttsaft droppar ner på brännarna som kan ge flammor.
Indirekt grillning rekommenderas för stekning, bakning, långsam grillning och vid användning av roterande grillspett. Det rekommenderas att man använder stektermometer, speciellt vid större köttbitar.
Detta är direkt grillning
Direkt grillning är det mer klassiska sättet att grilla på, då värmen kommer direkt under maten.
Direkt grillning har den högsta effekten och är bäst lämpat för korv och kött i skivor som ska få en stekyta på samma tid som maten blir genomstekt.
Om du önskar bryna köttet extra mycket kan du grilla utan lock först. Annars rekommenderas det att grilla med locket stängt. Då minskar risken för att köttet bränns. Alternativt kan köttet läggas i aluminiumfolie eller på ett bakplåtspapper som samlar upp fettet.
Kombinerar direkt och indirekt grillning
En kombination av båda grillmetoderna kan användas, speciellt för tjockare stycken kött och fisk.
För att kombinera indirekt och direkt grillning, lägg maten på direkt värme en kort stund på båda sidor. Sänk sedan temperaturen och stäng locket i 3-4 minuter, eller längre beroende på hur genomstekt du önskar.
Nyttja möjligheterna just på din grill!
Relevanta produkter
-
 476,- Ord. pris 595,-
Köp produkt -
Grillmatta Mathilde
 103,- Ord. pris 129,-Köp produkt -
Rotisseri 230 volt 4-brännare
 712,- Ord. pris 890,-Köp produkt
Grillning på grillgaller
Det finns inget som kan jämföras med smaken av grillad mat. Den karakteristiska "rökta" grillsmaken får man bäst när man grillar på galler.
När maten grillas droppar saften ner på brännaren eller värmefördelaren och när fettet träffar värmen skapas en ånga som stiger upp och omger maten - det är detta som ger den unika grillsmaken! Denna metod är bäst lämpad för mört kött, grönsaker och fisk.
När du grillar grönsaker rekommenderas det att lägga dem i en bit folie eller i en egen korg, gärna tillsammans med citronsaft, lök, vitlök eller andra valfria kryddor. Lägg paketen på grillgallret och glöm inte vända då och då medan du grillar.
Grillning med stekmatta
Stekmattan är snabb och enkel att använda, särskilt när du lagar mat med hög fetthalt som exempelvis mat du vanligtvis steker i en vanlig stekpanna på spisen.
För att laga den perfekta biffen, stryk köttet med oliv- eller vegetabilisk olja. Undvik att droppa oljan direkt på stekmattan, för att förhindra att oljan bränns. Förvärm stekmattan i cirka 5 minuter på full värme. Stek sedan biffen i 2-3 minuter per sida (eller längre eller kortare tid beroende på tjockleken och önskat resultat).
Efter användning ska matrester alltid skrapas bort från mattan. För att förhindra rost, smörj gärna plattan med lite olja efter användning. Mattan är också idealisk för att steka ägg och bacon en söndagsmorgon, eller för att steka grönsaker och andra tillbehör.
Värmehyllan
När du grillar kött bör köttet alltid vila i cirka 10 minuter innan det serveras för att uppnå bästa spridning av saften i köttet och därmed uppleva den bästa smaken.
Värmehyllan på grillen är idealisk för att låta köttet vila innan servering. Hyllan är också lämplig för att hålla den färdiga maten varm medan du förbereder andra rätter. Värmen stiger från grillytan och skapar en varm plats för mat som till exempel majskolvar eller bakad potatis i folie.
Sidobrännaren
Nästan allt som kan tillagas på spisen i ditt kök kan också tillagas på en sidobrännare på grillen. Du kan använda en wokpanna, stekpanna eller kastrull för att förbereda kokt potatis, grönsaker eller sås till det grillade köttet. Det bästa av allt är att du kan laga all din mat på ett ställe och inte behöver springa ut och in mellan köket och uteplatsen.
Efter användning, tvätta runt sidobrännaren med en varm, fuktig trasa doppad i vit vinäger. Rengöringsmedel kan också användas men se till att det inte blir en slipande eller frätande effekt.
Läs mer
-
Grill och Trädgård
Detta bör du veta om grillen
-
Grill och Trädgård
Grillfest på midsommarafton? Här är tipsen!