Höstäventyret börjar här: Utforska tältlivet med dessa produkter!

31 augusti 2023

Är du en av dem som ska semestra med tält under hösten, eller kanske planerar du att gå från stuga till stuga? Här har vi samlat några bra tips för att få så mycket komfort som möjligt på höstens tältäventyr.

I Sverige ger allemansrätten dig rätt att röra dig fritt till fots och tält fritt i utmark, men du måste hålla dig minst 150 meter från bebodda stugor och hus. Dessutom får du bara bo två dygn på samma plats så länge du inte är på fjället eller långt från människor. Observera att det kan finnas vissa restriktioner i naturreservat och kommunala friluftsområden, så sätt dig in i detta innan du ger dig i väg.

Även om tältturen bara är för en natt eller under många dagar i följd, finns det några nödvändiga utrustningsföremål du inte kan vara utan när du övernattar i tält.

Så laddar du din mobil under turen

Mobilen har blivit en viktig del av friluftsäventyret, vare sig det är för att föreviga turen genom bilder, använda kartan för navigering eller skicka en fin bild på dagens läger till dina nära och kära. Det är viktigt att se till så mobilen har tillräckligt med ström när du behöver använda den. Solcellspanel Mini är en hopfällbar solcellspanel med två integrerade USB-uttag som kan ladda din mobil eller andra enheter som kan anslutas med USB. Panelen kan hängas på ryggsäcken för att säkerställa att batterierna laddas under dagsetappen.

Solcellspanel Mini är hopfällbar och finns i två olika storlekar, 11 watt och 21 watt.

Telttur_Mattisplassen (76)-liggende.jpg

Om du inte ska gå så långt kan det vara minst lika praktiskt att ta med en Power Pack för att ladda alla de saker du vill ha med dig. En litium Power Pack ger dig tillräckligt med ström för hela familjen, och ni slipper bråka om vem som ska ladda eftersom flera kan lassa samtidigt! Här får du både uttag för 12 volt USB och 230 volt eluttag i en och samma enhet, vilket gör att du kan ta med dig det du vill på turen. Litium Power Pack kan laddas upp med hjälp av Solcellspanel Brett på hela 30 watt, och på det sättet säkerställer du tillräckligt med ström för hela turens längd!

152300_2.jpg

Mat på turen

Även om du ska på en lång eller kort tälttur är det alltid klokt att ha med en värmekälla för att laga mat eller koka vatten. Kom ihåg att det generellt sett är eldningsförbud från 15 april till 15 september, så det är bra att ha med en ett alternativt matlagningssätt. Ett bra gaskök är det enklaste alternativet. Gaskök ger snabb värme för både stekning och kokning, tar liten plats och är perfekt att ha i ryggsäcken, oavsett om du ska laga middag eller koka en kopp kaffe. Om du ska laga mat till flera personer kan ett Gaskök Kombi vara en bra lösning, men om du är ute efter den lättaste möjliga utrustningen kan vi rekommendera Gaskök Camp.

IMG_0642-2-lav.jpg

Kom ihåg att ta med tillräckligt med gas!

Att få slut på gas under en lång tur är en tråkig känsla. Se därför till att du har gott om gas med dig så att du kan laga middag, stanna för en kafferast eller tillaga fisken du fångade på morgonen till lunch! En gasbehållare på 450 gram är en perfekt storlek att ta med på turen!

Tänk igenom vad du ska äta innan du ger dig ut på tur

Att ha funderat över vad du ska äta och kanske förberett lite av maten du ska ha med dig gör matlagningen mycket lättare när du kommer fram efter en lång dagsvandring. Genom att planera måltiderna blir det också enklare att planera utrustningen du behöver för att tillaga dem. Kokkärlssetet Cook innehåller allt du behöver för att både koka och steka mat på turen!

20220528_113054-redigert_extended-lav.jpg

En god kaffekopp som Träkopp Bergtora är utmärkt att ha med på tur. PÅ det sättet kan du börja dagen med att njuta av morgonkaffet från sovsäcken i stället!

Ta med bestick för hela familjen! Med Bestickset Bergtora i trä har du allt du behöver för att äta på turen! Ett bestickset i trä kan även användas när du tillagar mat, så att du inte behöver ta med en stekspade.

Håll maten kall

Ska du på långtur i fjällen är det alltid en utmaning att ha med mat som måste förvaras svalt för att hålla sig god. Men om du har med dig sådana livsmedel kan det vara klokt att leta efter en lägerplats där det finns möjligheter att förvara maten svalare än i ryggsäck/tältet. För att kyla ner maten på tur kan du använda en bäck eller ett vattendrag, eller gräva ned maten i en myr för att få den kallare. Kom ihåg att packa maten ordentligt!

IMG_7673-redigert.jpg

Ska du på en tälttur där du kan parkera bilen nära är det lockande att förvara maten i en kall kylbox! Vår Kylbox Parago är utmärkt för detta ändamål och kan användas direkt på bilens cigarettuttag på vägen till tältplatsen. Kylbox Parago finns i tre olika storlekar och håller dessutom kylan mycket bra, så att du fortfarande kan ha kalla drycker och mat under natten.

Tvätta på turen

Att ta en dusch efter en dag på tur är kanske den bästa känslan med äventyret. Men om man ska vara ute länge utan möjlighet att duscha kan ett uppfriskande bad också vara ganska trevligt, särskilt när du kommer upp ur vattnet igen!

För de som inte är så förtjusta i att bada, men som vill ha en fräsch känsla på tur, kan en bärbar dusch som Dråpe vara ett bra alternativ för att känna sig lite uppfriskad igen. Duschen tar liten plats och drivs av batteri, så att du kan duscha var du än är. Om du vill ha en varm dusch kan du värma upp vattnet i förväg.

Tips: En packpåse kan fungera utmärkt som en hink om du vill värma vatten för en dusch ute i naturen!

Tips inför tältturen:

Testa tältet hemma i trädgården innan du ger dig ut på tur. På så sätt blir det enklare när du kommer fram till tältplatsen.

Andra nödvändiga saker i ryggsäcken

  • En bra ryggsäck och bra liggunderlag
  • Varm klädsel och extra ombyte med ullunderkläder
  • Första hjälpen-utrustning
  • Karta och kompass
  • Solkräm
  • Våtservetter- gör disken till en lek
  • Soppåse
  • Toalettpapper
  • Mat och snacks

Med dessa tips är du redo för härliga dagar ute i skog och mark.

Ha en trevlig tur!