Så här riggade familjen upp husvagnen för fricamping

18 april 2021

Fricamping har alltid varit en dröm för den lilla familjen och att ha tillräckligt med ström för fricamping visade sig vara superenkelt med rätt solpanel och litiumbatteri.

Marianne Emblemsvåg har arbetat i ett antal år på Sunwind och har en bättre förståelse än de flesta hur man använder både solpaneler och batterier, oavsett om det är för stugan, båten eller husvagnen. När hon och hennes familj bestämde sig för att köpa en husvagn för att fricampa, gick resan naturligtvis först till en husvagnshandlare.

Marianne hade en klar uppfattning om vilka uppgraderingar de ville göra av solpanelen, batteriet, laddaren och regulatorn så att den lilla familjen skulle få tillräckligt med ström oavsett var de var.

Rätt batteri ger tillräckligt med ström

För Marianne och familjen visade det sig vara helt avgörande att hon själv arbetar med solenergi så att den nya husvagnen faktiskt skulle få den inställning de ville ha.

- Som nykomling på marknaden tyckte jag att det var lite svårt få till den anläggning vi ville ha, säger hon.

Hos den allra första husvagnshandlaren fick hon veta att de "var tvungna att nöja sig med ett 100 amperetimmars AGM-batteri för att alla andra gjorde det" och det förklarades att "ett litiumbatteri skulle skada elektroniken i husvagnen".

- För mig som arbetar med bland annat litiumbatterier visste lyckligtvis att det inte var sant. Det är förmodligen en föråldrad inställning till litiumbatterier som vissa tyvärr fortfarande har men litiumbatterier är både säkra och mycket lämpliga i husvagnar, säger Emblemsvåg.

Lyckligtvis för familjen hade Marianne mer än tillräckligt med kunskap och hon hittade snabbt en återförsäljare som hade både kunskapen och servicen som räddade campingdrömmen från att gå till spillo.

- Vi som ska på semester och vill uppleva naturen har som mål att klara oss själva. Vi slipper att behöva köra från camping till camping för att vi inte har tillräckligt med el för att få varmt vatten för att duscha eller använda andra strömkrävande apparaterna. Med barn och hundar på resan finns det några saker du inte kan klara dig utan och då är vi beroende av bland annat rätt batterier som ger tillräckligt med ström och solpaneler som kan ladda.

Och rätt batteri, solpanel, solcellsregulator, laddare och växelriktare blev det till slut.

Därför föredrar fricamparen litiumbatteri

Innan Marianne och hennes man skaffade husvagnen hade de bestämt att endast litiumbatteri skulle vara lämpligt för att kunna fricampa som de har drömt om.

- Allt började med att välja rätt batteri för oss och det finns många anledningar till att litium definitivt var vad vi borde ha, säger Marianne.

En av de största fördelarna med litiumbatterier jämfört med andra batterityper är att du kan använda nästan hela batterikapaciteten, upp till 90%. Som jämförelse kan man använda 50-70% av batteriets kapacitet av ett AGM-batteri.

- För dem som strävar efter att undvika campingplatser och därför inte kan räkna med laddstolpar är det absolut nödvändigt att ha ett tillräckligt stort batteri, säger Emblemsvåg.

Valet blev då Sunwind Lithium Heat 300Ah.

- För vissa kan detta vara i det största laget men för oss som fricampar och har gjort det hela vintern där det är korta soldagar med lite laddning, har detta batteri varit helt rätt.

Den sista dagen av campingsemestern i vinter användes för att testa hur lång tid det faktiskt tog att ta slut på strömmen och det krävdes användning av alla strömförbrukande apparater och värmekablar under en hel dag utan laddning, innan batteriet var slut. Marianne kunde följa hela förbrukningen och batteristatusen i appen för batteriet. Det visade sig vara absolut oumbärligt.

- Ingen kunde till exempel berätta för oss hur mycket el varmvattenberedaren drar. Det är lite som räckvidd med en elbil, du är lite orolig för hur mycket kraft du faktiskt har kvar, säger Marianne.

Men genom att använda appen blev hon lugn och hade kontroll.

- Du är nervös och osäker i början men det var enkelt att kontrollera batteristatusen i appen. Full kontroll gör att du snabbt känner dig säker på att du har tillräckligt med ström, säger Marianne.

Totalvikten av en husvagn påverkar både vilken körkortsklass du måste ha och dragfordonens lämplighet. Det får inte underskattas.

- Vikt är en annan viktig parameter. Alla campingentusiaster kan nog skriva under på det, säger Marianne.

En av de stora fördelarna med att använda litium i husvagnar och husbilar är just batteriernas låga vikt. Med ett litiumbatteri får du helt enkelt mer energi att använda (dvs fler amperetimmar) för samma eller lägre vikt. Ett 260Ah AGM-batteri ger 35 wattimmar per kilo, medan ett 125 Ah-litium heat-batteri ger 100 wattimmar per kilo.

Massor av ström när du fricampar

För Marianne och hennes familj var valet av litiumbatteri helt avgörande för möjligtheten att fricampa som de vill.

- Anledningen till att vi köpte en husvagn var att fricampa. Om vi inte hade haft en anläggning som gav möjligheten till det hade vi inte köpt husvagn, säger hon.

Förutom det perfekta batteriet köpte Marianne en Arpina 185W, en solpanel med konsoller anpassade för användning på husvagnar och husbilar. Utöver det köpte hon även solcellsregulatorn Victron Smart Solar MPPT 75/15 som hon använder tillsammans med appen Victron Connect för att alltid ha en fullständing översikt över laddning. Omformaren Victron MultiPlus 12/1200/50 säkerställer korrekt laddning av batteriet när de ansluter till laddström och ger 230V i husvagnen. Hon lät utrustningen monteras av husvagnshandlaren.

- Jag har hört andra med husvagnar säga att "el till kaffemaskinen är en utopi". De har bara elektricitet för lite ljus. Men med min lösning har jag sett till att vi har el för allt vi kan önska, skrattar Marianne.

Så vad har hon egentligen i sin husvagn?

Detta har fricamparen i form av strömkrävande utrustning

För en familj på tre, plus en fyrbent vandringskompis, ska lite allt möjligt med.

Kylskåpet i Mariannes husvagn kan drivas med 12V, 230V eller gasol. Med växelriktaren har de ställt in systemet så att kylskåpet alltid går på 230V. Om de behöver spara på el kan de byta till gasol istället vilket det har gjorts under vintermånaderna. Övriga elektriska apparater de har är en stavmixer, varmvattenberedare (28A), vattenkokare (90A) och ett paninijärn som gör matlagning till en dröm.

- Stavmixern drar cirka 5 ampere och här har vi flitigt använt Sunwind-appen för att övervaka hur mycket ström varje förbrukare använder och hur det påverkar batteriets kapacitet, ler Marianne.

Dessutom har de belysning (1-2A), mobilladdare (1A), TV (2A) och golvvärme (14A).

- Uppvärmningen går på gasol men vi har använt värmekablarna på morgonen för att få lite ljummet i vagnen, det hjälper mycket. De är för strömkrävande för att stå på hela tiden, säger Marianne.

Med en helt ny husvagn från i vinter och en uppgraderad energilösning med Sunwind-produkter ser en lycklig familj fram emot sommarsemestern.

- Vi ser fram emot att upptäcka nya idylliska platser att campa på och naturligtvis uppleva naturen på nära håll när den är som bäst. Det känns tryggt att veta att vi alltid kommer att ha tillräckligt med el oavsett var vi väljer att campa, avslutar Marianne.

Detta är fricamping

Fricamping är på tapeten som aldrig förr och handlar helt enkelt om att övernatta på platser som inte är anpassade för husvagnar och husbilar och på det sättet få den ultimata känslan av frihet och naturupplevelse. Bekvämligheter som sanitet, el och andra lösningar som campingplatser oftast erbjuder är bara att glömma - för fricampare är det natur och frihet söker.

Läs mer om Allemansrätten här:

https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/allemansratten/

Fricamping regleras av Allemansrätten vilket bland annat ger rätt att använda mark oavsett vem markägaren är. Det är fortfarande inte fritt fram att göra precis som man vill och en bra utgångspunkt är att bekanta sig med Allemansrätten innan du ger dig ut på fricamping.

Marianne_caravan (22).jpeg