Så får du mer ström i stugan

2 november 2020

Ett kraftpaket säkrar så att det finns ström till hela familjen, utan att du behöver vara ansluten till elnätet. Se hur lätt det är!

Tillgång på ström i stugan är ingen självklarhet för alla, beroende på var din stuga ligger i landet. För Henning och Siri Ellen Aasen var valet enkelt: De ville ha hög komfort i stugan och valde ett kraftpaket från Sunwind på 5 kWh som är skräddarsydd för hela familjens behov. På så sätt blev de helt självförsörjande på ström, utan att vara anslutna till ett elnätsbolag.

- Med kraftpaketet från Sunwind har vi idag samma komfort i stugan som vi har hemma. Vi använder strömmen till lampor, TV, kylskåp, diskmaskin, spis/ugn, dammsugare och andra små elektriska apparater som hårtork och kaffebryggare. Med två tonåringar i huset är det även viktigt med laddningsmöjligheter till mobiltelefoner och datorer, säger Henning Aasen.

Så är stuglivet med kraftpaket

Åtta diskreta, svarta solcellspaneler är monterade på utsidan av stugtaket och ett litet tekniskt rum innehåller två litiumbatterier och kontrollpanelen. Aggregatet finns i ett uthus.
- Trots att komforten är lika bra som hemma måste familjen vara medveten om hur de använder sin ström. Att starta diskmaskinen samtidigt som ugnen är en dålig idé, berättar Henning.

Kraftpakke-hytte-Schibsted-E24-artikkel-Sunwind-Henning_Aasen.jpg

 

 

 

 

 

Familjen använder även kraftpaketet för att driva pumpen i brunnen. De kan dock inte värma upp rum med regulator och värmekablar, det skulle ha inneburit för hög strömförbrukning över en lång tid. En fotogenkamin är en bra lösning på det.

- Man vänjer sig snabbt vad man fortfarande ändå måste ta hänsyn till i stuglivet. Det fungerar mycket bra.

Kraftpakke-hytte-Schibsted-E24-artikkel-Sunwind-Henning_Aasen1.jpg

Full kontroll med appen

Kraftpaket från Sunwind är mycket användarvänligt. Förutom kontrollpanelen i stugan kan Henning och Siri Ellen enkelt styra hela systemet med en app i telefonen. Med några knapptryckningar kan de se hur mycket ström som produceras, hur mycket de förbrukar samt kontrollera batteriet och aggregatet. Via appen kan de även slå av och på hela anläggningen.

- Det är väldigt praktiskt att kunna slå på aggregatet så att det finns varmvatten när vi kommer fram till stugan.

Henning berättar att fulladdade batterier säkerställer att man har ström under lång tid. När solcellerna inte producerar tillräckligt med energi under vintermånaderna, slår aggregatet på automatiskt och laddar upp batterierna på några timmar. Familjen har ännu inte upplevt detta eftersom de bara har använt stugan på sommarhalvåret.

Detta bör du veta om kraftpaket
  • Ett kraftpaket gör att du kan få ström i stugan utan att vara knuten till ett elnät.
  • Kraftpaketen är en solcellsanläggning som ger dig 230 volts-ström till stugan.
  • Det finns många olika storlekar på kraftpaketen. Tänk över ditt strömbehov och hur anläggningen kan installeras i din stuga.
  • Ta alltid hjälp av en expert för att få rätt batteribank.
  • Vinterstugor behöver ofta ett aggregat för att säkra ström när det är kallt och dåligt med solljus.
  • Solcellspanelerna behöver inte vara monterade på taket, men bör monteras i sydlig riktning på vägg, tak eller markstativ.

Kraftpakke-hytte-Schibsted-E24-artikkel-Sunwind-Henning_Aasen5.jpg

Komfort i stugan

- Ett kraftpaket är en bra lösning när det inte finns någon koppling till det fasta elnätet, eller om man önskar uppgradera stugan från exempelvis 12 volt till 230 volt, berättar teknisk chef Alexander Haug, Sunwind.

För att välja rätt kraftpaket behöver du kartlägga strömbehovet. Vill du endast kunna använda lampor, radio och TV räcker troligen ett av våra mindre paket. Det är också viktigt att ta med i beräkningen om stugan används endast sommartid eller hela året om.

- För många kan det vara revolutionerande för stugtrivseln att kunna ha kylen igång mellan varje besök, menar Alexander.

Gå inte i denna fällan

Med många olika kraftpaket att välja mellan, kan det vara lätt hänt att välja en lösning som inte täcker dina behov.

Prata med en expert för att skräddarsy en lösning som passar just dig. Du kan enkelt komma i kontakt med oss på telefon under "Kontakta oss" eller via chattfunktionen nedan.

En elektriker med kännedom om produkterna är viktigt för att anläggningen ska monteras korrekt.

- Väderstreck, ljusförhållanden och vegetationen runt stugan spelar en viktig roll i hur solcellspanelerna ska placeras, förklarar elektrikern Stein Solberg vid Sunwinds Hyttesenter Brumunddal, Norge.

- De bör inte monteras i skuggan. Panelerna ska helst vändas i sydlig riktning. Sydostlig riktning fungerar bättre än sydvästlig.

Har du en vinterstuga med risk för mycket snöfall kan det vara en god idé att placera solcellspanelerna på ett markstativ om det är möjligt.

Kraftpakke-hytte-Schibsted-E24-artikkel-Sunwind-Tronrud-Valdres.jpg

Tillräckligt med ström året om

Haakon Tronrud använder sin stuga i Valdres mycket under vintern och då är det vanligtvis kallt och mycket snö.

- För mig är det helt avgörande att ha ett kraftpaket som klarar tuffa vinterförhållanden. Batterikapaciteten var det viktigaste. Jag ville också ha ett aggregat som inte låter i fjällområdet där stugan ligger och ger minimala utsläpp, berättar han.

Stugan i Valdres är utrustad med förbränningstoalett, TV, vitvaror, hushållningsapparater och ugn. När vintern är som kallast och mörkast, tar Haakon hjälp av aggregatet för att få tillräckligt med ström. Inom loppet av 3-4 timmar är batteriet fulladdat igen och stuggästerna kan nyttja strömmen inne i stugan. 

- Jag uppskattar verkligen möjligheten till fjärrstyrning. De gånger jag behövt assistans har Sunwind alltid hjälpt mig utan att behöva komma till stugan. Jag ser också alla systemuppdateringar via  appen, berättar Haakon Tronrud.

Kraftpakke-hytte-Schibsted-E24-artikkel-Sunwind-Haakon_Tronrud.jpg