Belysning

24. januar 2014

Belysning skapar stämning!

Effektfullt, funktionellt och individuellt - ljus skapar en känsla av rymd och har en stimulerande och avslappnande effekt. Färgerna och möbler är en personlig smaksak, men en bra och enhetlig interiör kan bara skapas genom rätt val av ljuskällor. Belysning ger atmosfär och är en viktig miljöskapare i stugan. Det är också en källa till säkerhet och komfort.

Under våra produktsidor hittar du ett brett sortiment av specialampor för solenergianläggnignar som vi hoppas kommer att tillfredsställa din smak och din stugmiljö. Vi levererar en mängd olika lampor och glödlampor för 12 volt, alla lampor levereras med 12 volt glödlampor.  Kombinerar gärna lamporna med våra dimmers för 12 volt. Med våra LED-lampor och
armaturer får du ett mycket bra ljus i kombinationmed mycket låg energiförbrukning. LED-tekniken utvecklas ständigt. LED-lampor är extremt driftsäkra, mycket energieffektiva och kan användas i en mängd olika belysningssammanhang.

LED                                                             

• Upp till 50 gånger längre livslängd.

• 90% lägre energiförbrukning.

• 500% mer ljus per watt än glödlampor.

• Koncentrerad ljus, särskilt lämplig för köksbelysning, utomhusbelysning och läsbelysning.

LED står för ljus emitterande diod, och som namnet antyder ett diod ljus. LED har många fördelar jämfört med traditionella glödlampor, särskilt i stugan eller i båten där tillgången på energi är ofta begränsad.

• Lysdioder avger 500 % mer ljus per watt än glödljus. Dessutom har LED har linser som styr ljuset. Detta eliminerar slöseri av ljus och ger dig bättre kontroll över din belysning.

• LED-lampor varar också mycket längre än vanliga glödlampor, ca 50.000 till 100.000 timmar. Som jämförelse  lyser en typisk glödlampan ca 1000 timmar. Lysdioder flimrar inte vid start, och genererar inte mycket värme. I stugan som inte används så ofta som ditt hem, kommer LED-lampa förmodligen att räcka hela ditt liv!

• Lysdioder innehåller inte kvicksilver och är därför ett bättre alternativ för miljön.

• Som utomhusljus är LED-belysning särskilt bra. Om lampan sitter på väggen bredvid dörren måste den kunna motstå skakningar från när dörren slås igen. Detta tål LED-lampor i motsats till andra typer av lampor.

LED-lampor 12 volt

I de skandinaviska stugor finns det över 500 000 12 Volt läslampor som använder antingen traditionella glödlampor eller halogenlampor. I en stugas energibalans kan dessa står för 30 till 50% av den totala energiförbrukningen. Genom att ersätta traditionella glödlampor med LED-lampor kan du spara mycket ström i stugan, dessutom har dessa extremt lång livslängd. LED betyder ljusemitterande diod och är en halvledare som omformar elektrisk energi till ljus.

TEKNISKA FÖRDELAR MED LED:

• 90% lägre energiförbrukning.
• Upp till 50 gånger längre livslängd.
• Mycket resistent mot stötar och vibrationer
• Ingen UV-eller IR-strålning
• Låg strömförbrukning och värmeutveckling
• Alla Sunwind LED-lampor har ett varmvitt ljus
 

 Tips:
För att ta reda på vad effekten 
av en LED-lampa motsvarar jämfört en normal glödlampa kan du  generelltmultiplicera effekten med 10 (något högre för power LED). En 2,5 W LED-lampa motsvarar alltså  en 25 watts normal glödlampa.

 

Vad är...

...LED?
LED står för Light-Emitting Diode, och är en lysdiod som ger belysning när den får tillgång till ström. En av grunderna till att LED-belysning är mer effektiv, är att den inte frigör värme i samma utsträckning som alternativa glödlampor.

...DIODE?
En diod är en två polig elektrisk/elektronisk komponent.


...POWER LED?
Power LED är en typ av lysdiod som kombinerar verkningsgrad och energieffektivitet på ett sätt som ger ännu mer effekt och ljusstyrka.

...SMD LED?
LED SMD (surface mount LED) står för ytmonterade LED. Närmare bestämt är det en lysdiod som är monterad och fastlödd på ett kretskort. Detta är en billigare teknik än t.ex. power led.

...Lumen och LUX?
Lumen och Lux säger något om ljusstyrkan. Lumen är en härledd SI-enheten för ljusflöde. Symbol för lumen lm. Lux är en beteckning man använder vid mätning av ljusstyrkan på lampor eller spottar, dvs. med reflektor. Lumen är vad du använder när man mäter ljusmängden från en glödlampa.

...KELVIN?
Kelvin är den grundläggande SI-enheten för mätning av temperatur, symbolen för kelvin är K. Skalan definieras från absoluta nollpunkten, så noll kelvin motsvarar denna temperatur. Översatt till vårt syfte: Ju högre Kelvin desto kallare ljus, ju lägre Kelvin desto gulare ljus. Exempel är 2700K varmvit, medan 4200K är helvit, och 6000K är blåaktig.

...WATT?
Watt är effekten av ström och spänning. Mängden ström multiplicerat med spänningen till strömmen(ampere x volt). Watt mäts i överförd energi (eller effekt) per tidsenhet


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Dela detta: