Varmt vatten på ett ögonblick - även i stugan

25 maj 2020

"Varmt vatten på ett ögonblick! Utan kommunalt vatten eller el i stugan kan du ändå installera ett vattensystem för en varm dusch och varmt vatten till disken. Systemet är lätt att anpassa och ger dig mer komfort och välbefinnande."

Vi vill att du ska trivas i stugan. Ett tillfredsställande vattensystem är en av många viktiga komponenter för trivsel i stugan. Även om du inte har kommunalt vatten kan du fortfarande ha en bra vattenkomfort i stugan. Sunwind har lösningar skräddarsydda för den enskilda stugan, lösningar som tusentals stugägare är nöjda med. Kommunerna runt om i Sverige har olika regler för vatten och utsläpp. Det är viktigt att du kontrollerar vilka regler som gäller där du har din stuga.

Regler och förordningar

Som regel får vi bara hälla ut det vatten som vi har burit in i stugan. Alla typer av permanenta vattenarrangemang i en stuga kräver tillstånd för avlopp, även om vattnet bara pumpas från brunnen på gården. Många kommuner har också egna regler, så du bör kolla med den kommun där du har din stuga. Om du vill ha tillstånd för avlopp måste du ansöka om detta. Om ditt avlopp inte uppfyller lagens krav på rening kan kommunen genom ett särskilt beslut bestämma att du inte får använda anläggningen, trots att du har tillstånd. Gamla anläggningar har tillstånd enligt äldre lagstiftning och uppfyller oftast inte dagens reningskrav. Om kommunen vid inventering ser att ditt avlopp inte är tillräckligt bra kan du få viss tid på dig att åtgärda anläggningen, men efter att tiden gått ut är utsläpp från den gamla anläggningen förbjudet.

Varmt vatten

Det finns ingen vattenvärmare på 12 volt, eftersom dessa drar för mycket energi för en vanlig 12 volts-anläggning. Du kan emellertid värma vattnet med en gasolvarmvattenberedare. Gasolvarmvattenberedaren är tryckreglerad och brännaren är därför endast aktiverad när du öppnar kranarna - så du behöver inte värma mer vatten än du använder. Gasolvarmvattenberedare kan leverera från 5 till 14 liter vatten per minut. Hur varmt vatten du får beror på temperaturen på vattnet du skickar in i värmaren, men huvudregeln är att beredaren värmer upp vattnet 25 grader mer än vattnet du skickar in till den vid full kapacitet (liter per minut). Till exempel, vid halva utnyttjandet (7 liter per minut på en 14 liter värmare) kommer temperaturökningen att vara 50 grader.

Gasolvarmvattenberedare är beroende av vattentryck, det kan levereras från en 230 eller 12 voltspump. Om du har ström i stugan kan du använda en 230 volts varmvattenberedare. Om du inte har någon möjlighet till 12 volt eller 230 volt och därmed trycksatt vatten, måste du själv värma vattnet. Du kan till exempel göra det i en kastrull på spisen eller ugnen. För att få duscha måste man då köpa en modell med en fot- eller handpump.