Kompostering: Goda råd

26 augusti 2016

Har du problem med att bli av med avfallet från stugtoaletten? Här är några goda råd på kompostering.

En bra kompost behöver lite omtanke och skötsel. När du komposterar köks-, trädgårds- och toalettavfall får du en bra jord som belöning för din insats.

När du ska starta en kompost så placerar du 5-10cm av bark, kvistar eller jord i botten av behållaren. Allt du komposterar behöver syre, därför bör du täcka avfallet med kvistar, kompostströ, flis och liknande.

Det är viktigt att använda sanitetsbark (grovtorkad bark) för att skapa luft och behålla fukten i komposten. Om komposten blir för torr så kan du tillsätta lite vatten, är den för fuktig måste du kontrollera dräneringen eller blanda i en torr massa exempelvis sanitetsbark.

Ju varmare det är, desto snabbare kommer komposteringen ske. Kompostering utvecklar värme och behållaren kan nå 40–50 grader.

Om det är kallt där du placerar komposten så kommer komposteringen att ta längre tid – men resultatet kommer att bli detsamma. När en kompostbehållare är full bör ett lager av 5 cm sanitetsbark läggas ovanpå.

Vad kan man kompostera?
  • Hushållsavfall så som kaffefilter, tepåsar, frukt, grönsaker, matrester med mera. Ju mer du finfördelar avfallet, desto snabbare kommer komposteringen gå.
  • Trädgårdsavfall så som löv, små kvistar, gräs, ogräs med mera. När man komposterar hushållsavfall och trädgårdsavfall tillsammans så får man den bästa slutprodukten.

En bra kompost kräver:

  • Syre
  • Rätt fuktnivå
  • Tid
  • Värme
Tömning av kompostbehållaren

I våra stora toaletter töms komposten ur den kammare som har stått längst när alla kammare är fulla. Beroende på hur många som använder toaletten kan de små toaletterna behöva efterkomposteras i en lämplig behållare.

Efter rengöring (sköljning med vatten) läggs ett nytt lager av sanitetsbark i botten.

Så här använder du färdig kompost

Färdig kompost är den sista delen i kretsloppet för ditt hushåll- och trädgårdsavfall. Kom ihåg att komposten är väldigt näringsrik och att den inte kan användas direkt för att så eller plantera i.

Använd komposten som jordförbättringsmedel eller som gödningsmedel.

Ventilation och lukt

För att undgå lukt ska alla stugtoaletter ha en bra ventilation.

Ett riktigt installerat ventilationssystem kommer att ge dig ett luktfritt toalettrum. På alla toaletter bör man installera ett luftrör som går från toaletten och upp över taket. Det utvändiga röret bör sticka ut över nocken oavsett från vart röret kommer upp, detta för att undvika att känna lukten utanför.

Ventilationsröret bör vara rakt, detta för att luften ska kunna ledas ut på bästa sätt. Det är också viktigt att toppen av ventilationsröret inte kommer i kontakt med grenar eller annat.

Det är också nödvändigt att ventilera ur toalettrummet med en luftventil, vi rekommenderar att den placeras nere vid golvet mot utvändig vägg. Kom ihåg att läsa instruktionsboken noga innan du monterar och börjar använda din stugtoalett.

För mycket urin skapar en dålig kompostering och lukt, man kan blanda i lite sanitetsströ som suger upp vätskan.