Vattenkomfort i stugan

21 januari 2019

Utan indraget vatten eller el i stugan. Genom att installera ett vattensystem kan du ta en varm dusch och enkelt få varmt vatten till disken. Systemet är enkelt att anpassa och ger dig ökad komfort och välbefinnande!

Vi vill att du ska må bra i stugan. En tillfredsställande vattenförsörjning är en av många viktiga komponenter för att trivas i stugan. Även om du inte har något vatten kan du fortfarande ha bra vattenkomfort i stugan. Sunwind har lösningar, skräddarsydda för varje stuga, lösningar som tusentals stugägare är nöjda med. Kommunerna runt om i Sverige har olika regler för vatten och avlopp. Det är viktigt att du kontrollerar vilka regler som gäller vid din stuga.

Vannsystem_01.jpg

Exempel:

Pump 20L/min 4 bar.

Måste placeras vid sjö/vattenkälla.

Avstånd pump till tappställe/varmvattenberedare 10-20m.

Använd 1/2"-slang.

OBS! Lyfthöjd max. 2,5m på sugsidan. Använd så kort slang som möjligt. Max. 6m. Kabeldimension strömförsörjning 12V-pump. 1mm2/m. 10m=10mm2.

Exempelpump.png

Varmvatten

Det finns inga varmvattenberedare som arbetar med 12 volt, eftersom dessa skulle kräva alldeles för mycket energi för en normal 12 volt-anläggning. Å andra sidan kan du värma vattnet med en varmvattenberedare som drivs av gasol. Gasolvarmvattenberedare är tryckreglerade och brännaren aktiveras därför endast när du öppnar kranarna - så undviks att värma mer vatten än du använder. Sunwinds gasolvarmvattenberedare kan leverera från 11 till 14 liter vatten per minut. Hur varmt vatten du får, beror på temperaturen på vattnet du skickar in i värmaren, men den allmänna regeln är att beredaren värmer vattnet 25 grader mer än vattnet du skickar in vid fullt kapacitetsutnyttjande (liter per minut). Till exempel, vid halv effekt används 7 liter per minut på en 14 liters värmare. temperaturökningen kommer att vara ca. 50 grader. Gasolvarmvattenberedare behöver tryckvatten, som du kan få med en 230 eller 12 volt pump. Om du har ström i stugan kan du använda en 230-volts varmvattenberedare eller en genomströmmningsvärmare. Om du inte har möjlighet till 12 volt eller 230 volt och därmed tryckvatten, måste du värma vattnet på egen hand. Du kan till exempel göra det i en vattenkokare på vedspisen eller kaminen. För att kunna duscha måste du sedan köpa en modell med fot- eller handpump.