Över- och undervärme i gasolspis

15. april 2018

"Hur får jag över- och undervärme i min gasspis?" Detta är en av frågorna om gasspis vi ofta får. De flesta känner till att (enligt gällande föreskrifter) det inte tillåts övervärme och undervärme samtidigt i gasspisar. Men om du använder grillelementet kommer du att kunna få värme ovanifrån.

Över- och undervärme i en gasspis
Det är inte möjligt att ha både över- och undervärme samtidigt i en gasspis. Regeln är att du bara kan ha en brännare inuti en gasspis. Dessa regler måste följas för att få en CE-märkning och därmed tillåtelse att få säljas i Europa. Det betyder att det inte finns några gasspisar på marknaden som ger över- och undervärme samtidigt. Det närmaste man kommer är att använda grillelementet som övervärme, men då kommer "under värmen" att stängas av - brännaren finns längst ner i ugnen.

Grillelementet är lösningen
Har du gasspis men drömmer om över- och undervärme? Grillelementet är lösningen på detta. I en gasspis kommer värmen från botten där det finns en brännare. Grillelementet är placerat på överst inne i gasspisen, och när du använder det kommer värmen ovanifrån. Vi rekommenderar att du lagar maten med vanlig "undervärme" tills du börjar få ett bra resultat, men utan att bränna maten längst ner. Flytta sedan ner långpannan med maten i ugnen och använd grillelementet till att skapa övervärme. Håll ögonen på maten när du använder grillelementet och fortsätt tillagningen tills du är nöjd med resultatet.

Spis med grillelement och stor ugnsvolym
När ska välja spis i stugan/huset finns det två saker som är viktiga att undersöka: Att ugnen har ett grillelement och att ugnen har en stor volym. Grillelementet är det närmaste du kommer i övervärme med en gasspis, medans en stor ugnsvolym säkerställer en jämn temperatur då värmen cirkulerar i hela ugnen. Inbyggnadsugnar är dessutom utrustade med en fläkt som bidrar till en idealisk spridning av värmen.

Gasspis med gasugn i stugan
Gasspisar med gasugn är väl bekanta för stugägare, men det kan fortfarande vara en liten utmaning att vänja sig, eftersom de flesta har en elektrisk ugn i köket hemma. Den största utmaningen är emellertid “rädslan att prova”, för det är faktiskt både enkelt och effektivt att laga mat i en gasugn, och det finns flera fördelar du bara får med en gasugn.Gasolförbrukning
Mängden gasol som spisen förbrukar beror på hur man använder spisen, dvs hur mycket värme du använder och hur länge du använder spisen. Om du till exempel använder två gaslågor med en effekt på 2500 watt i 15 minuter varje dag, kommer en gasolflaska på 6 kg att vara i tre månader. I Sverige finns många ställen som säljer gasol på “lösvikt”, dvs du kan fylla en gasolflaska som inte är helt tom och du betalar bara för den gasol du fyller på. Det kan därför vara värt att kolla vem som erbjuder detta nära din stuga, då det blir ett billigare alternativ än att byta flaska på en bensinstation eller dyl.

Gasol och kyla
Många stugaägare vill ha ett arrangemang där gasflaskan placeras utanför stugan. Då är det viktigt att veta att kyla inte har någon större inverkan på gasol. Det är ganska vanligt att gasflaskorna står utomhus, (i ett godkänt och säkert förvaringsskåp).

Fördelar och nackdelar med en gasspis
En gasspis kan kräva lite tillvänjning i början, men är minst lika bra alternativ som en elspis. Med gas kan du styra värmen exakt och du får den värme du vill ha nästan direkt - matlagningen går snabbare. När gasol brinner i din gasspis, blir "restavfallet" vattenånga. Detta leder till en saftigare biff och en sprödare skorpa på brödet i en gasugn jämfört med en traditionell elektrisk spis/ugn. En nackdel är att om du får slut på gasol, kommer du inte kunna laga mat. Du får använda 1 gasolflaska á 11 kg inomhus och 1 i ett separat ventilerat förråd (ej garage, källare eller vind) eller förvaringsskåp utomhus så om du använder upp en, och du har en extra garanteras du tillagad mat för varje måltid.

Gas och säkerhet
Säkerheten i en gasspis är mycket hög. Alla gasolspisar som säljs i Sverige av Sunwind är försedda med en tändsäkring som säkerställer att gastillförseln upphör om gaslågan släcks. Dessutom, om du lägger till ett gaslarm eller ett CO-larm, kommer du att känna dig helt säker när du lägger dig på kvällen.Behövs luftspalt?
Om det krävs luftspalt beror på vilken spis du har och vilken isolationsgrad spisen har. Läs bruksanvisningen noggrant innan du installerar en gasspis, där anges vilka säkerhetsavstånd som gäller för den produkt du har. Vissa gasspisar kräver luftspalt mellan spis och bänkskåp andra inte.

Gasstopp används också av proffsen
Att ett gasstopp ger en mycket mer exakt kontroll över värmen, är de flesta överens om. Det finns ju en anledning till att professionella kockar föredrar att arbeta med gas! Har du upplevt att Bearnaise-såsen skar sig tidigare? Det kommer den inte göra vid en snabb gasstängning - så bra kontroll får du över värmen!
 


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Dela detta: