Gasolspis i stugan – läs experternas tips

21 december 2020

Att laga mat på gasolspis är för de allra flesta en ovan upplevelse. Man ställs inför en utmaning eller två men med lite träning och goda råd blir man snart en expert.

Inga begränsningar med gasol

Hemliga recept som har varit i familjen i generationer kan behöva ändras lite, men inte mycket.

- Det finns inga begränsningar på vilka rätter du kan laga i en gasolspis i förhållande till en elektrisk ugn, säger chef och servicetekniker vid Sunwind, Stian Meiningen. Vattenånga är ett resultat av gasolförbränning och det här är en stor fördel i en ugn.

- Vattenångan hjälper till att göra köttet extra saftigt och skorpan på brödet du bakar blir läcker och krispig, för att nämna några exempel, fortsätter Stian.

De moderna gasspisarna som finns på marknaden har en exakt termostat men det är fortfarande uppenbart att ändra temperatur kan vara svaret på de flesta utmaningarna.

- Det bästa tipset är att lära känna din egen spis!

Det moderna stugköket

Dagens gasolspisar finns även för inbyggnad. Detta extra designelement omvandlar snabbt ett klassiskt stugkök till en modern samlingsplats som är minst lika trevligt som köket hemma. Gashällarna fälls in och gasugnen kan byggas in på en arbetshöjd som spar ryggen varje gång du sätter in eller tar ut mat.

- Det ger en bra översikt och gör det enkelt att hålla koll på maten, menar Stian.

Värme från botten

Den största skillnaden mellan en gasolspis och en "vanlig" elektrisk spis är att värmen kommer underifrån.

- I elektriska spisar används både över- och undervärme. Genom att välja grillelement i en gasolspis kan du i princip välja övervärme men du kan inte använda över- och undervärme samtidigt, säger Rune Bjørvik från Hyttesenter Bærum och fortsätter. - I en gasolspis har du en brännare som sitter mitt i botten inuti ugnen. Luften cirkulerar genom ugnskammaren och leder till en stadig temperatur. Våra gasolugnar kommer med två plåtar, genom att lägga den ena i botten optimerar man värmefördelningen, avslutar han.

Håll bearnaisesåsen varm!

En av fördelarna med gashäll är den goda kontrollen du får på värmen.

- Gashällar ger vanligtvis en helt annan kontroll över värmen, säger Stian. - Om något håller på med att brännas vid, sätt bara ner värmen. Effekten av detta är omedelbar, i motsats till elektriska ugnar där det vanligtvis tar minst några minuter för värmen att minska, tillägger han.

Om du vill ha varmare, vrid upp temperaturen och vänta några sekunder för att märka effekten. De fina justeringar du kan göra är så exakta att du kan hålla en bearnaisesås varm och den kommer inte skära sig!

Övning ger färdighet

Värmen kan göra att gasolugnar kan kännas lite "skrämmande" om du inte har någon tidigare erfarenhet.

- För stugägare handlar det om att vänja sig. Du är van vid en elektrisk spis hemifrån och du måste plötsligt relatera till dessa flammor längst ner i ugnen. Men övning ger färdighet och du lär dig snabbt att känna din ugn. Personligen drar jag gärna ner värmen lite och ökar tillagningstiden. Det kan ge ökad trygghet, avslutar Stian.

Tips! Sätt en plåt på bottenspåret i ugnen - då blir värmen jämnare och du slipper brända bottnar! Eftersom värmen kommer från botten kan du prova att sätta plåten ett spår högre än vad du är van vid från elektriska spisar.

8V1A6901.jpeg