Bli en grillkung med riktiga grilltillbehör!

28. mai 2018

Grillning blir lättare, säkrare och roligare om du har rätt utrustning. Det handlar inte om stora, dyra saker, utan bara några mycket praktiska verktyg. Här är en snabb översikt av de viktigaste:
 

Rotisseri
Detta är en av de mest spännande metoderna för att göra den traditionella grillen mer mångsidig. Den roterande grillspettet (Rotisseri) är idealisk för stora köttstycken eller kyckling, och med lite kreativitet kan den användas till mindre kött och grönsaker. Du bör ta dig tid att lära känna ditt Rotisseri och se till att montering blir rätt.
 
Här är några tips för bästa resultat:
 
Ta köttet ur kylskåpet en halvtimme innan du börjar grilla/steka.
Ta av värmehyllan för att ge tillräckligt med utrymme för att grillspettet kan rotera fritt.
Ta bort grillspettet när du förvärmer grillen, eftersom det blir svårt att hantera när det är varmt.
Använd brännarna som ligger på sidan av grillen, inte de som är direkt under köttet.
Försök hålla temperaturen vid ca 200°C. Placera köttet i mitten. Se till att köttet är jämnt fördelat, med vikten fördelad jämt på varje sida.
När köttet är färdigstekt, lämna köttet att vila några minuter innan du skär det för att tillåta att saften absorberas i köttet igen.
 
Se vårt utbud på grilltillbehör här

Grillpensel
Bra att ha till hands. Ofta är det lämpligt att pensla köttet under grillningen, både för att ge en god smak och att smörja köttet så att det inte fastnar på gallret.
 
Grillspett
Dessa kommer man väl inte undan, under säsongen. Tänk på att grillspett med handtag av metall blir mycket varma. Grillspett i trä, bör läggas i blöt minst 30 min innan de ska användas, annars kan de lätt börja brinna.
 
Grilltång
En grilltång är en nödvändighet. Undvik att använda gafflar för att vrida och/eller vända köttet, eftersom köttsaften kan rinna ut när man skicker i köttet. Det finns ett gott utbud av grilltänger, i metall och trä. Var medveten om att metallhandtag kan bli väldigt hett.
 
Stålborste
Det är inte roligt att laga mat på en grill full av matrester. Dessutom kan dessa börja brinna, och maten blir då svartbränd i stället för grillad. Grillen ska därför rengöras med jämna mellanrum. Helst efter varje gång den använts. Denna borste har en metallskrapa för att avlägsna fastbrända rester, samt en effektiv borste för rengöring av grillen.
  
Trancheringsset
Grillar du stora köttstycken som stek eller filé, är det bra att ha korrekta verktyg till hands. En bra skarp kniv och en stekgaffel hjälper dig vid trancheringen.
 
Stektermometer
Du behöver en stektermometer när du grillar stora bitar. Utan den är det svårt att veta när köttet är färdiglagat. Sätt termometern djupt i köttet i mitten, men inte mot ett ben.
 
Grillvantar/grytlappar
Ett "måste" vid grillen! Både grillen och det som ligger på grillen är mycket heta och det är lätt hänt att bränna sig. Bra att använda när du vrider eller flyttar köttstycken på grillen - och speciellt bra när du använder grillspett av metall eller flyttar på grillgallret.
 
Se vårt Jamie Oliver grilltillbehör utbud här


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Dela detta: