Grillmetoder

23. mai 2018

  Det finns två huvudmetoder för matlagning på en grill: det indirekta och det direkta sättet.

Indirekt grillning
När maten grillas indirekt används grillen nästan som en ugn. Maten placeras direkt över de mellanbrännare som skall vara avstängda, med de yttre brännarna på - kom ihåg att stänga locket. Indirekt grillning passar bäst för större köttstycken som grillas i mer än 25 minuter. Köttet grillas av cirkulerande värme genom att reflektera värmen från grillocket och sidorna. Detta undviker att fett och köttsaft droppar ner på värmekällan och orsakar uppflamning. Denna metod rekommenderas för stekning, bakning, långsam grillning och användning av roterande grillspett (Rotisseri). Det rekommenderas att du använder en stektermometer speciellt vid tillagning av stora köttstycken.
 
Direkt grillning

Direkt grillning är det mer traditionella sättet att grilla, där värmen kommer från en källa direkt under maten. Direktgrillning har den högsta effekten och passar bäst för korv, hamburgare och kött i skivor för att uppnå en stekyta samtidigt som maten blir genomstekt (om man så vill). Om du vill bryna köttet extra kan du grilla utan lock först. Annars rekommenderas att tillaga maten med locket stängt. Detta minskar risken för uppflamning och bränt kött. Alternativt kan köttet placeras på aluminiumfolie eller en stekpanna som samlar in fettet.
 
Kombination av direkt och indirekt grillning
En kombination av båda grillningsmetoderna kan användas, och rekommenderas speciellt för en tjock bit av nötkött eller fisk. Grilla på direktvärme en kort tid på båda sidor. Sänk sedan temperaturen och stäng locket i 3-4 minuter.
 
Använd de möjligheter din grill ger dig
 
 
Grilla på grillgaller
Det finns inget som kan jämföras med smaken av grillad mat, och gallret är nyckeln till att ”det vattnas i munnen” Den karakteristiska "rökta" grillsmaken kan endast uppnås vid grillning på galler. När maten är grillad droppar köttsaft på brännarna/värmespridarna, och när fettet träffar värmespridarna uppstår ånga som stiger upp och omger maten - detta ger den unika smaken. Denna metod passar bäst för mört kött, grönsaker och fisk. När du grillar grönsaker rekommenderas att du lägger dem i folie eller i lämplig gallerkorg, gärna tillsammans med lite citronsaft, lök, vitlök eller färska kryddor. Placera förpackningen på grillplattan med medelhög värme, och vänd grönsakerna några gånger under tillagningen.
 
Grilla på grillplatta
Grill-/stekplattan är snabb och enkel att använda, den är bäst lämpad för matlagning av råvaror med hög fetthalt, ex vis sådan mat du lagar i stekpannan på spisen. För att göra den perfekta biffen, pensla köttet med olivolja eller vegetabilisk olja. Undvik att droppa oljan direkt på stekplattan för att förhindra att oljan antänder. Förvärm stekplattan i ca 5 minuter med full effekt. Stek biffen 2-3 minuter på vardera sidan.
Efter användning av stekplattan, se till att ta bort matresten från plattan. För att förhindra rostangrepp, smörj in plattan med vegetabilisk olja efter användning. Grillplattan är också perfekt för stekning av ägg och bacon på en söndagsmorgon, eller för rostning av grönsaker och andra tillbehör.
 
Värmehylla

Vid grillning av kött ska du alltid låta köttet vila i ca 10 minuter innan du serverar det, för att uppnå bästa möjliga spridning av saften i köttet och därmed den bästa smaken. Värmehyllan är idealisk för att låta köttet vila innan det serveras. Hyllan är också lämplig för att hålla den färdiga maten varm medan du förbereder andra rätter. Värmen stiger från grillytan och skapar en het plats för mat som majskolvar eller bakade potatis i folie.
 
Sidobrännare

Nästan allt som kan kokas på en vanlig spisplatta i ditt kök kan också kokas på en sidobrännare på grillen. Du kan använda en wok, stekpanna eller kastrull för att koka potatis, grönsaker eller sås till köttet. Bäst av allt är att du kan laga all mat på ett enda ställe och behöver inte springa mellan köket och terrassen/uteplatsen. Efter användning, tvätta sidbrännaren med en varm våt trasa doppad i lite vit ättika. Rengöringsmedel kan också användas, men se till att det inte är slipande eller frätande.
 


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Dela detta:


Relaterade produkter