Ordlista för stugström!

16. februar 2017

Är 12 volt och solcellsvärlden ny for dig? Eller har du bara behov för en liten ordförklarning? Här är en snabb "ordbok" för att hjälpa dig på vägen!

Ampere

Enhet for elektrisk ström. 1 ampertimme är den mängd som passerar i en strömkrets i loppet av 1 timme när strömmen är 1 ampere. Om strömstyrkan är 1 ampere så kommer 110 amperetimmars batteri teoretisk sett kunna leverera ström i 110 timmar.

 

Amperetimmar (Ah)

Mått på batteriets kapacitet.

 

Vilospänning

Spänningen som kan mätas på batteriet med en last antingen uppladdning eller urladdning. Används som en indikation på batteriets tillstånd.

 

Kabeltvärsnitt

Mått på kabelens tjocklek och dess förmåga att leda ström. Tvärsnittet anges i mm2.

 

Laddspänning

Den spänning som batteriet laddas upp med uttryckt i volt.

 

Laddström

Strömstyrkan batterier laddas upp med uttrycks i ampere.

 

Parallellkoppling
Sätt att ansluta batterierna så att kapaciteten ökar. Spänningen kommer att vara konstant. När batterier är parallellkopplas så ansluter man plus till plus och minus till minus.

 

Spänningsfall

Den förlust som uppkommer vid ledararea är för liten i förhållande till den ström som flyter genom kabeln samt avståndet från batterierna till "konsument".

 

Syravikt

Vikten av 1 liter syra. Används som en indikation på batteriets laddningstillstånd. Om 1 liter syra väger 1,28 kg (vid 20 grader C) säger vi batteriet är fulladdat.

 

Effektivitet

Beskriver solcellpanelens förmåga att fånga energin från solen.

 

Volt (V)

Enhet för elektrisk spänning.

 

Watt (W)

Enhet för elektrisk effekt.


Tyckte du att denna artiklen var användbar?

Dela detta: