Gasugn - bakning och matlagning

29. desember 2017

Bakning och matlagning i gasugn

En ny gasspis innebär ibland att gamla kära recept och knep som anpassats till den gamla spisen måste ändras. Ibland bara litet, ibland mer.

Ugnen i gamla gasspisar var ofta oisolerad och brännarkapaciteten därför hög för att möjliggöra ugnstemperaturer av 250 grader C eller högre. Av bl.a energisparskäl har alla nya gasspisar en välisolerad gasugn och därför lägre brännareffekt. Ugnsbrännaren måste då brinna med full effekt under längre tid för att åter värma upp ugnen sedan ugnsluckan öppnats och kall deg/mat satts in.

PRAKTISKA TIPS

För att underlätta omställningen till en ny gasspis får Du nedan några nyttiga tips för Din bakning eller matlagning:

 • Förvärm ugnen gärna i trettio minuter, helst vid maximal temperatur men annars minst 20 - 30 grader högre än den temperatur Du skall använda. Skall plåt eller galler etc. vara inne i ugnen vid gräddningen så låt dessa vara i ugnen redan under förvärmningen. Detta gäller naturligtvis inte för den form/plåt eller galler som Du behöver för att ställa in degen/maten på.
   
 • När formen/plåten skall in i ugnen öppna och stäng ugnsluckan så snabbt som möjligt. Det är viktigt att släppa ut så litet värme som möjligt.
   
 • Sätt ugnstemperaturen på önskat läge/temperatur.
   
 • Om ugnen inte har elbelysning använd en ficklampa och titta utifrån om degen/maten är klar. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.
   
 • Använd alltid aluminiumplåtar för bakning i gasugn. En blank aluminiumplåt reflekterar den värmestrålning som kommer från den hetare ugnsbotten.
   

TILL SIST:
Läs noggrant igenom bruksanvisningen som medföljer gasspisen. Där finns ibland även en enkel recepttabell för olika bröd och för matlagning. Glöm inte att platta bröd som småkakor etc., skall gräddas högt i ugnen, bullar etc. i mellanläget och större bröd som längder, limpor etc. skall gräddas i nedersta läget.

 


Tyckte du att denna artiklen var användbar?

Dela detta: