Håll stugan varm: Wallas kan du tryggt låta stå på hela natten

torsdag 10. september 2020

Njut av en varm och skön stuga: Diesel- och fotogenkaminen Wallas kan du tryggt använda hela natten för en hög komfort i stugan.

Är du trött på att sitta vaken in på småtimmarna och elda som en tok i braskaminen för att kunna vakna till en hygglig temperatur i stugan?

Med en Wallas håller du stugan varm - dygnet runt!

Klicka här för att se alla Wallas-kaminer  

Sluta elda - en gång för alla!
Majoriteten av stugor utan el antas använda vedeldning som primär värmekälla. Få saker är lika mysigt som att sitta framför en braskamin och se lågorna dansa och veden knastra. Nackdelen är att man med jämna mellanrum måste lägga på mer ved för att hålla värmen. Eld måste du dessutom hela tiden hålla ett öga på.

- När elden brinner ut på natten blir det snabbt kallare. Hos oss var traditionen att pappa fick gå upp vid 6-tiden på morgonen och göra upp eld, så att resten av familjen kunde vakna i en varm stuga, säger Helene på Sunwind.

En av fördelarna med Wallas är att den är trygg och säker att använda.

- Att komma fram till en uppvärmd stuga är den bästa investeringen vi någonsin gjort! Läs om Siris erfarenheter med Wallas här!

Du behöver inte vara i samma rum när den används - den kan fjärrstartas, kaminens sidor blir inte så varma att du behöver bekymra dig för småbarn och husdjur (värmen stiger upp från toppen), och alla avgaser skickas ut genom vägg eller skorsten för en frisk inomhusmiljö.

Låt kaminen gå hela natten
För Helenes familj blev det en vändpunkt när de skaffade en Wallas till stugan:

- Först och främst kan vi fjärrstarta kaminen så att vi kommer fram till en varm och torr stuga. Tiden med fuktiga sänglakan och immiga fönster är förbi. Det är också slut med tidiga morgnar vid braskaminen då vi låter Wallas-kaminen gå hela natten och vaknar till en varm och skön stuga, säger Helene.

Wallas-kaminen är termostatstyrd och kommer hålla den temperatur du önskar. Kaminen reglerar detta själv och kommer automatiskt producera mindre värme när temperaturen är nådd. Och om temperaturen sjunker kommer den höja effekten och producera mer värme igen.

Klicka här för att se alla Wallas-kaminer  

Hämtar luft från rummet eller utifrån - du väljer
All typ av förbränning kräver syre för att brinna. Wallas kan ta luften inifrån stugan, eller hämta frisk luft utifrån.

I mindre rum är det fördelaktigt att hämta luft utifrån så att du inte förbrukar det syre som finns i rummet.
För större rum, och för dig som vill komma fram till en torr stuga, rekommenderar vi att ta luften inifrån. På så vis kommer du ventilera ut mycket av den fukt som finns i rummet. Resultatet blir en torr stuga som snabbt värms upp.

Sluten förbränning ger bättre inomhusklimat
Med en sluten förbränning menar vi att själva lågan i Wallas-kaminen sitter i en kammare du inte kan komma åt utan att använda verktyg.

- Med en balanserad förbränning som sker i en stängd förbränningskammare kommer du ha bättre klimat inomhus med en Wallas-kamin kontra andra uppvärmningsmetoder som gasol, fotogen och vedeldning, förklarar Alexander, teknisk chef på Sunwind. 

Avgaser leds ut ur stugan
Avgaserna från förbränningen leds ut ur stugan för en säkrare och sundare inomhusklimat.

Detta löser du antingen genom att montera kaminen till befintligt skorstensrör eller genom att skaffa Wallas Monteringssats och Rökgashuvud så att avgaserna förs ut genom vägg.


Vilken lösning som passar bäst för dig bestämms ofta utifrån stugans planlösning och vart du vill placera kaminen. Om du bygger en ny stuga är det värt att tänka igenom detta så att du får en optimal placering med en gång.

All förbränning kommer ha en biprodukt - avgaser av ett eller annat slag. 
- En Wallas släpper ut dessa avgaser. Den går inte ut i luften som du andas i stugan. Detta är både bättre och sundare, säger Alexander.

Wallas vs. gasolkamin till uppvärmning
Använder du gasol för att värma upp stugan? Då känner du nog till att den förbränningen medför en fuktig stuga. När gasol förbränns blir biprodukten i runda slängar 1 liter vatten per kilo förbrännd gasol. En gasolkamin är bra till snabb uppvärmning då den omedelbart ger värme med hög effekt.
Ska du däremot hålla en jämn temperatur är Wallas att rekommendera. Den kan du tryggt använda 24 timmar om dygnet och kräver inte konstant övervakning, som en gasolkamin. En gasolkamin kräver att du är i samma rum och håller ett öga på kaminen.

Tio frågor och svar om Wallas med Magnus från Sunwind - Klicka här för att läsa artikeln

Diesel eller fotogen - du väljer
Wallas fungerar på både på fotogen och diesel. Den är ursprungligen utvecklad för användning med diesel, men fungerar lika bra på fotogen. I vårt grannland, Norge, använder majoriteten av Wallas-användarna sina kaminer med fotogen. I Sverige är det tvärt om, de allra flesta använder diesel. Detta beror på det lokala bränslepriset, där diesel är förhållandevis billigt gentemot fotogen. 


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Dela detta: