Tio frågor och svar om Wallas med Magnus från Sunwind

mandag 7. desember 2020

Överväger du att köpa en Wallas diesel- och fotogenkamin till stugan? Här svarar Magnus Doeser från Sunwind på de vanligaste frågorna som han får från stugägare, som vill ha ökad komfort med Wallas.

Finns det en produkt, Magnus får mycket positiv feedback från, så är det dieselkaminen Wallas!

"Jag har haft kunder som säger att du gärna får ta bilen, även frun för den delen, men du kommer aldrig att få Wallasen, ler Magnus. Han fortsätter: "Det finns få andra produkter som blir en så kär ägodel, så snabbt. För Wallasen är inte bara en värmekamin: den ger ytterligare trevliga stunder i stugan, där minnen skapas för livet", säger Magnus.

Läs mer om Wallas dieselkamin här!

1. I vilken typ av stuga passar Wallas?
Vill du komma fram till en varm och torr stuga? Då passar Wallas din stuga! Det är ganska unikt att kunna komma fram till en varm, torr och välkomnande stuga. Är du ute efter denna typ av lösning, är Wallas en helt unik lösning som du aldrig kommer ångra.

Wallas är speciellt lämplig för stugor utan el eller med 12V solkraft, eftersom den drar mycket lite ström för att fungera. Det kan hämta ström antingen från en befintlig solcellsanläggning eller från ett litet fritidsbatteri, du placerar bredvid kaminen.
Möjligheten att ”ringa stugan varm” betyder att stugägare kan använda sin stuga på ett helt nytt sätt, och Wallasen är då ovärderlig. Du kan ex vis tillbringa dubbelt så många helger i stugan och därigenom också dubbelt så mycket kvalitetstid med familj och vänner. Om du nästan undvikit stugan på vintern, kommer du som Wallasägare att använda stugan nästan året runt. Wallasen är mer än en kamin, det blir en ny kär vän, som ger mer tid i stugan och ökad komfort varje dag när du är där.

2. Vilka är för- och nackdelarna med Wallas?
Fördelarna kan nämnas i siffror. Om du vill ha en "ring stugan varm"-lösning finns det inget bättre alternativ än Wallas, det är en lösning som är älskad av stugägare runt om i landet.
Fördelarna är bland annat att komma fram till en varm stuga, slippa kondens på fönster och fuktiga täcken. Kaminen har mycket låg ström- och bränsleförbrukning, den kan fjärrstartas, är termostatstyrd, har låga driftskostnader. Alla avgaser passerar ut genom vägg eller skorsten, den är helt säker för stora och små… Fördelarna är många, nackdelarna är få.
Skulle jag nämna en nackdel kan det vara att det kan vara obekvämt att fylla hela tanken med bränsle om du inte har bilväg till stugan. Men samtidigt kräver alla uppvärmningslösningar bränsle, och det är inte mycket lättare att frakta ved eller gasolflaskor.

3. Hur mycket ström drar Wallas och hur mycket bränsle förbrukar kaminen?
En av de stora fördelarna med Wallas, är att den har både låg bränsleförbrukning och låg strömförbrukning, som naturligtvis är mycket viktigt för stugor med solcellsanläggning.
Om du t ex kör Wallas 40CC på maxeffekt, förbrukar den ca 4 dl bränsle per timme. Det är inte ofta du kör kaminen på maxeffekt under längre tid, då den är termostatstyrd och därför kommer att sänka effekten när önskad rumstemperatur uppnåtts. När kaminen startar har den en initial strömförbrukning på ca 9A, därefter är förbrukningen 4,8- 9,6 Ah/dygn, beroende på inställning (Max, Min eller ett läge däremellan). Detta är en mycket låg förbrukning!

Så ofta är Mika i stugan efter att ha köpt Wallas-värmaren!

4. Hur snabbt blir stugan varm?
Jag brukar säga att om du börjar på minusgrader, ökar temperaturen med cirka 15°C per dygn. Startar du med -5°C är stugan +10°C efter en dag.
Med detta sagt, är allt beroende på hur stugan är isolerad. I vissa stugor kan man se rätt genom plankväggen, medan andra är bättre isolerade än huset hemma. Detta spelar stor roll hur snabbt det går, men i allmänhet ökar temperaturen med ca 15°C grader på en dag.
Det allra bästa tipset för snabb och effektiv uppvärmning är att placera en kaminfläkt ovanpå Wallas.

5. Har Wallas en hög ljudvolym? Luktar det något, kommer det ut någon rök?
När det gäller ljud är den väldigt tyst. Om du placerar en kaminfläkt ovanpå (vilket du borde) kommer du möjligtvis att höra en mycket låg susning från fläkten.
I övrigt kommer du att kunna höra ett lågt tickande ljud från bränslepumpen. Det låter verkligen som en mysig gammal klocka, precis som din farfar hade. Du hör den första kvällen men aldrig fler gånger.
Wallas har en sluten förbränning och den bränner med en ren blå flamma. Helt luktfritt och rökfritt! Avgaserna hamnar utomhus, i motsats till en flyttbar fotogenvärmare eller gasspis, där de släpps rakt ut i rummet där värmaren är placerad. Beroende på om Wallas är ansluten till rökledning eller väggpassager, lämnar avgaserna via skorsten eller väggenomföring.

6. Vad ska jag tänka på angående placering?
Du får den bästa effekten genom att placera Wallasen i ett av de rum du använder mest, gärna vardagsrum och kök, rum med bra ventilation.
Wallasen kommer i klassiskt antracitgrå eller i en tilltalande vit färg, här är smaken som baken, du kan välja den som passar din stuga och din interiör bäst.
Att leda avgaserna ut genom väggen eller genom befintliga rörledningar kommer att påverka placeringen. Om du vill montera mot skorsten, begränsar det placeringen av kaminen, medan du kan välja en friare placering om avgaserna går ut genom väggen.

7. Är Wallas svår att montera?
Du kan utan vidare montera Wallas själv, bara du sätter dig in i instruktionsboken och har de rätta verktygen. Det är värt att läsa på, innan du åker iväg till stugan.

8. Hur transporterar jag den och hur får jag in den i stugan?
Kaminen är inte särskilt tung, Wallas 26 väger 18,5 kg, medans Wallas 40 väger 25 kg. På sommaren, är det är inga problem att lägga den på en skottkärra, på vintern kan man använda en pulka. Bränsletankarna kan vara lite stora, med de väger så pass lite, att det inte är några problem med att bära in dom i stugan.

9. Jag har tidigare använt diesel som drivmedel, men önskar gå över till fotogen. Är det möjligt? Något speciellt att tänka på?
Det är inte något problem att gå över från diesel som bränsle, till att använda fotogen.
Alla Wallas som producerats under de senaste 10-15 åren är inställda för att användas med diesel och fotogen, vilket är anledningen till att ingenting behöver göras när man byter från diesel till fotogen.

10. Behövs tillsatser till bränslet?
Kom ihåg att hälla K-sprit/Isopropanol (för bensindrivna bilar) i tanken om du använder diesel. Det ska tillsättas i bränsletanken minst varje höst, följ instruktionerna på flaskan! Bränslet ska förvaras mörkt för att förhindra algbildning. Omsätt gärna bränslet ofta, hellre än att ”ha på lager”. Speciellt standard-diesel med RME-inblandning är färskvara.
  


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Dela detta: