Vanliga frågor om Sunwind gasolvarmvattenberedare

24. august 2018

Här har vi samlat de vanligaste frågorna våra kunder har om Sunwind Gasolvattenberedare. Kom ihåg att du alltid kan få hjälp från Sunwind produkthjälp. Läs svar på tidigare frågor, eller skicka in din egen fråga!

Kan jag använda en vanlig gasregulator som jag har för grillen eller gasspisen?
Om du har en 6 liters gasolvarmvattenberedare kan du använda en vanlig regulator - precis som du använder den på grillen eller gasspisen.
Gasolvarmvattenberedare kräver en högkapacitetsregulator. Denna 30mbar regulator har en kapacitet på 4 kg / h och är därför lämplig för dig med gasvattenberedare större än 6 liter, till exempel 11 liter eller 14 liter.


Hur monterar jag en gasolvarmvattenberedare? Kan jag fästa den på alla typer av väggar?
Den kan hängas direkt på väggen, men se till att den är monterad på ej brännbart material.
Det finns 2 st fyrkantiga hål på baksidan, så man skruvar 2 skruvar i väggen och sedan hänger värmaren på skruvarna. Se till att du använder riktiga skruvar som till exempel träskruvar eller skruvar med expansion för gipsvägg.

Klicka här för att se alla våra gasolvarmvattenberedare

Min gasolvarmvattenberedare tänder och bränner, men den ger inte så varmt vatten. Vad kan vara fel?
Kolla först att du har rätt gasolregulator. 11 och 14 liter gasolvattenvärmare kräver en regulator med hög kapacitet.
Har du stor nog vattenpump? Vattenpumpen ska ha minimum 20% större kapacitet än gasolvattenvärmaren. Pumpen måste ha tillräckligt med tryck till membranet för att hålla gasventilen i sitt helt öppna läge så att tillräckligt med gas uppnås.
Kontrollera vattentrycket: vattentrycket ska inte överstiga 3 bar.
Får du fortfarande inte varmt vatten är användning av en extra duschhuvud ett bra tips, men kom ihåg: termostatbatteri behövs ej!

Gasolvattenvärmare tänder ej. Vad kan vara fel?
Hoppsan! Vi föreslår att du testar följande först:

  • Termostaten för överhettning kan vara avstängd. Om så är fallet, återställ det genom att trycka på den lilla röda knappen på termostaten själv. Du hittar den på vänster sida av värmaren. Batteriet kan vara dött, byt ut batteriet och försök igen. Du hittar batterier undertill vänster i en egen liten box.
  • Gasförsörjningen är för liten, vilket gör att brännaren inte fylls med gas och blir svår att antända. Det kan antända ibland, men brinner inte stadigt. Kontrollera om regulatorn är helt öppen, att den sitter ordentligt på gasflaskan och att det inte finns några läckor mellan regulatorn och gasvattenberedaren. Längden på gasrören spelar också en stor roll, eftersom ju längre rören är desto tjockare måste de vara för att gasen ska komma ut i tillräckligt stor mängd för värmaren.
  • Kontrollera att gasen faktiskt kommer till värmaren. Kontrollera gasflaskan, blåsa vid behov med tryckluft.
  • Kontrollera att vattentrycket är tillräckligt högt. En vattenpump som inte levererar tillräckligt med liter vatten per minut till värmaren kommer att orsaka att värmarens utlösningsmekanismer misslyckas och du får inte en full flamma.
Om rörlängden är lång tar det lite tid innan rätt blandning mellan propan och luft kommer ut och värmer brännarna.
Om gasvärmaren fortfarande inte slås på, rekommenderar vi att du kontaktar återförsäljaren som du köpte produkten så att du kan få mer hjälp!Min gasvattenvärmare släcker efter ett tag. Vad är det för fel?
Vilken typ av ventilation har rummet? Mekanisk avgaser är inte önskvärt att detta drar luften ut ur rummet. Det är viktigt att du får så mycket luft in när det går ut, det vill säga minst en 125 mm ventil ut. Kontrollera att ventilen till ytterväggen inte är för tight. Kontrollera att du har rätt gasregulator för ändamålet - en regulator med en kapacitet på 4 kg / h är lämplig för de flesta gasvattenberedare.

Var ska gasolvattenberedaren placeras?
Gasolvattenberedaren ska placeras så att det kortaste avståndet med rör kan nås till den punkt där du vill ha det varmaste vattnet. Detta är vanligtvis ett bad / duschrum. Om möjligt, placera vattenvärmaren lite lägre på väggen om avgasen används för att låta röret nå den rekommenderade höjden innan den går ut ur väggen.

Vilken avstånd ska det vara från kallt vatten till gasolvattenberedaren? Vilken avstånd ska det vara från gasolvattenvärmaren till flaskor?
Vi rekommenderar alltid att avstånden är så korta som möjligt, men på utbudssidan (pump till gasvattenberedare) är den begränsad av pumpens tryckkraft. Tryckfall i rör kan uppstå om långa avstånd och för många 90 graders vinklar uppstår.

Behövs avgasrör från gasolvattenberedare?
Vid installation av gasolvattenberedare krävs avgasrör även för de minsta gasolvattenberedare. Sunwind har färdiga avgaspaket för ändamålet. Avgasen kan passera genom vägg eller tak. Se krav i handboken.

Hittar du inte svar på det du undrar över? Skicka din fråga till Fråga Sunwind här!

Hur stor gasolvattenberedare bör jag ha?
Detta beror på vad du vill ha varmt vatten till. Om du bara vill ha en avloppspunkt för till exempel diskvatten, kommer en 6-liters gasolvattenberedare att vara bra, förutsatt att avloppspunkten inte är en dusch. Men om du har en fotpump i duschen, kan en 6-liters gasolvattenberedare värma upp tillräckligt med vatten för en varm dusch.

Dem allra flesta klarar sig bra med 11 liter, men om du ska ha fler än 3 st avloppspunkter, rekommenderar vi denna 14-liters gasvärmare.
En sak du måste ta hänsyn till när du köper en vattenpump är att den har nog med kraft för att förse gasolvarmvattenberedaren med den mängd vatten den kräver.
Denna vattenpump passar utmärkt till en gasolvarmvattenberedare på 14 liter.

Klicka här för att se alla våra vattenpumpar!

Hur ska jag frostsäkra och tömma vattnet före vintern?
Vid frost är det nödvändigt att tömma systemet för allt vatten som det innehåller. För enkel avtappning finns avtappnings set Detta set är mycket lätt att använda: på gasvärmaren värms röret mellan vattenhuset (där vattnet kommer in) och värmeelementet längst till höger om bilden ovan. Slå på dräneringssatsen och när du lämnar stugan kan du enkelt ansluta snabbkopplingen mellan de två elementen. Håll en kopp under och låt vattnet rinna ut.
 
Hur ofta behöver jag byta gasolflaska?
Det här blir helt individuellt, den bästa pekaren kommer du att få genom att klicka på en viss gasvattenberedare här och klicka på fliken Tekniska data. Där ser du respektive gasolförbrukning per varmvattenberedare.
 


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Dela detta: