Allmänt om energi

15. januar 2014

Sunwind har under de senaste 25 åren levererat miljövänliga energi-lösningar till stugägare och andra användare. Med ren och förnybar energi från sol och vind, utan fula kraftledningar, har över 200000 nordiska stugägare kunnat njuta av energikomfort med produkter och lösningar från Sunwind.

Energisidorna handlar om ström: Hur man skapar elektricitet, hur man kan spara el och hur man använder energi. Genom att fånga in och omvandla energi från sol och vind sparar samhället dyr kraftutbyggnad för en bättre miljö! Du hittar lösningar med både sol- och vindenergi. En ägare av en stuga, båt eller husvagn är mycket medveten om sin strömförbrukning , och ställer höga krav på produkterna. Kvalitet, effektivitet, hållbarhet och strömförbrukning är centrala och viktiga begrepp. Sunwind Gylling har alltid haft som mål att erbjuda de bästa produkterna och de bästa lösningarna. Vi är övertygade om att vår utökade produktlinje i år, i ännu större utsträckning än tidigare, uppfyller dina krav.

Sunwind Gylling levererar solpaneler från världsledande tillverkare med den bästa teknik och kompetens. Vi har också levererat solcellsregulatorer i mer än 25 år. Sunwind Gyllings solcellsregulatorer är särskilt anpassad till nordiska förhållanden och har visat att vårt påstående att rätt laddningsteknik innebär lång batterilivslängd. Valet av batteri är också viktigt, och Sunwind Gylling säljer kvalitets batterier du kommer att ha glädje av länge och med tiden kommer att spara mycket besvär och extra kostnader. Vi har också hjälpt dig på vägen genom att sätta samman kompletta paket. Utgångspunkten för paketen är det specifika behov eller utrustning du vill kunna strömförsörja så att du lättare kan få de produkter du behöver för att solcells- anläggningen skall fungera optimalt.

Har du ett 12 volts batterisystem innebär detta inte att du bara behöver använda 12 volts utrustning. Med en omformare kan du använda vanliga 230 volt utrustningar. Om du vill kan stugan eller båten ha ett komplett 230V system, och anläggningen kan byggas så stor du bara önskar. Du kan få det precis som hemma trots att närmaste el-stolpe är flera mil bort. Sunwind Gylling är en stolt leverantör av Victron växelriktare som tillsammans med solpanel och batteri kan ge 230 volt i stugan eller båten!

Energibesparande åtgärder är viktiga när det gäller användningen av anläggningen. Bland våra produktsidor hittar du många olika produkter för bättre belysning. LED-lampor i alla lampor kan vara ett stort steg mot mindre energiförbrukning. LED-lampor använder mycket mindre energi än vanliga glödlampor.

i båten blir ofta det elektriska systemet utsatt för vårdslös behandling. Vibrationer, stötar, korrosion, salt luft, långa vintrar med mycket kondens och så vidare. Det är därför viktigt att känna till det elektriska systemet ombord: vilken kabel som går till

vilken enhet, är kablarna med tillhörande säkring rätt dimensionerade, finns det dåliga/svaga kopplingspunkter, har du tillräckligt stor laddare och hur är skicket på batterierna. En husvagn eller husbil har kanske inte riktigt samma utsatta miljö men det elektriska frågorna är i stort sett desamma.

I takt med att vi skaffar fler och större elektriska förbrukare, har landström blivit allt vanligare ombord. På det sättet undviker man att i onödan ligga och ladda med egen motor/generator. Landström ska alltid installeras av en specialist.

Men också med en rätt dimensionerad solpanel kan denna sköta underhålls-laddningen i hemmahamnen och framförallt ge nödvändig energi för att hålla viktiga förbrukare som kylskåp och liknanden i drift när man ligger förankrad i en vik långt från närmaste el-stolpe.

En solpanel på husvagns- eller husbilstaket ger också en kontinuerlig laddning och gör det möjligt att njuta av fritiden utan att behöva trängas vid el-stolpar!


Tyckte du att denna artiklen var användbar?

Dela detta: